© Tourist Info Urk
Categorie:Flevoland

Fantastisch vissersdorp Urk

In Flevoland, de nieuwste provincie van Nederland, vindt u het voormalige eiland Urk. In dit geweldige vissersdorp met zijn unieke geschiedenis en cultuur kunt u heerlijk ontspannen langs het water.

  • Maak een wandeling door een doolhof van steegjes ('ginkies') in de oude dorpskern.
  • Trakteer uzelf aan de haven op verse of gerookte vis en geniet van het uitzicht.
  • Maak een tocht met een botter of veerboot naar Enkhuizen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Urk

Urk is een eeuwenoud vissersdorp met een unieke cultuur en geschiedenis. U hoort er nog steeds het Urker dialect en kunt er heerlijk wandelen door de oude steegjes (‘ginkies’). In de gezellige haven nodigen de terrasjes uit om van een lekkere gerookte IJsselmeerpaling te genieten of van een versgebakken visje van de Urker vissers. Ook is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de vuurtoren, het museum, de monumenten en de IJsselmeervisafslag. Een boottocht over het IJsselmeer - de voormalige Zuiderzee - met een originele vissersboot of met de veerboot naar Enkhuizen is ook iets dat u beslist eens moet hebben gedaan. Houd er wel rekening mee dat zondag een rustdag is voor de gelovige Urkers en dat u een bezoek aan het dorp dus het best doordeweeks of op zaterdag kunt plannen.

  • Urk is een vissersplaats en de haven is dan ook het kloppende hart van het dorp. Bewonder de oude botters in de Westhaven, waarvan er enkele te bezichtigen zijn.
  • In de buurt van de vuurtoren zijn twee kleine stranden aan de oever van het IJsselmeer waar u kunt zonnen en zwemmen.
  • Het IJsselmeer is populair onder watersporters. Het is dan ook aantrekkelijk om hier een dag op het water door te brengen, bijvoorbeeld aan boord van een zeilboot of op een surfplank.
  • Op het passagiersschip De Zuiderzee kunnen opvarenden een rondvaart maken over het IJsselmeer. Opstapplaats: Burg. J. Schipperkade.
  • Het vlakke land rond Urk is ideaal om een fietstocht langs het IJsselmeer te maken. Als u zelf geen fiets heeft, kunt u een fiets met 7 versnellingen of een elektrische fiets huren bij de Bike Shop Urk en daarmee op pad gaan voor het beroemde Rondje IJsselmeer op de fiets

De omgeving van Urk

Niet ver van Urk vindt u het historisch interessante Unesco-werelderfgoed Schokland met zijn talrijke nationale monumenten en meer dan 160 archeologische vindplaatsen. Hier kunt u meer te weten komen over de ontwikkeling en cultuur van dit voormalige eiland, van jager-verzamelaars tot boeren en polderbewoners. Ook een bezoek aan Batavialand is een echte aanrader. Wie meer te weten wil komen over het ontstaan van de provincie Flevoland of over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart, is hier aan het goede adres.

Bereikbaarheid van en parkeergelegenheid op Urk

Urk ligt in de provincie Flevoland, op ongeveer een uur rijden van Amsterdam en luchthaven Schiphol. In het havengebied van Urk kunt u een groot parkeerterrein vinden waar u gratis kun parkeren. Wie met het openbaar vervoer reist, kan vanaf de stations Zwolle of Kampen de bus nemen (ruim een uur).

Tip van de redactie

Een andere mogelijkheid om Urk en Schokland en omgeving te verkennen is natuurlijk, heel Hollands, op de fiets. Zo kunt u de mooie Zuiderzeeroute volgen, die langs de voormalige eilanden voert, en langs het fraaie dorp Nagele en verschillende leuke musea.

In Flevoland kunt op de meest bijzondere plekjes pal aan het water eten. Bekijk hier onze tips!

Prachtige route over de bijzondere, voormalige eilanden Schokland en Urk.

Huur een boot of vaar mee door beschermde natuur en langs de unieke droogmakerijen in Noord-Holland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer