© TasfotoNL via Shutterstock

Bezoekers van Bolsward, dat ooit een bedevaartsplaats was, zullen kennismaken met een stad vol leven en karakter waar talrijke historische, fraaie gebouwen en monumenten te vinden zijn.

  • Wandel door de fraaie straten en stegen en ontdek het rijke historische erfgoed.
  • Proef de Nederlandse geschiedenis bij de distilleerderij Sonnema Berenburg.
  • Maak een toer langs religieuze monumenten en prachtige gebouwen in het fraaie stadshart van Bolsward.

Ontdek Bolsward in Friesland

Nadat Bolsward in 1455 stadsrechten kreeg, groeide het in de middeleeuwen uit tot een belangrijk handelscentrum. Hoewel dat inmiddels verleden tijd is, kunnen bezoekers die door de aantrekkelijke straten en stegen van Bolsward slenteren nog steeds sporen zien van het rijke verleden, vooral langs de Marktstraat, de fraaie hoofdstraat van de stad. Bolsward is met zijn inwonertal van meer dan tienduizend een van de grotere Friese steden. Er is veel te zien en te doen, en de stad ligt bovendien op de route van de Elfstedentocht.

Bolsward ligt in Zuidwest-Friesland en is gebouwd op drie terpen (kunstmatige heuvels die werden opgeworpen als droge plek bij stormvloed, hoogwater en overstromingen). De oudste daarvan dateert nog uit de oudheid. Het werd een bedevaartsoord voor religieuze reizigers dankzij het verhaal van de wonderbaarlijke verschijning van Maria in de Sint-Franciscusbasiliek. Een andere bezienswaardigheid in Bolsward is het oudste gebouw van de stad, de Broerekerk. De kerk werd in de dertiende eeuw opgericht als kloosterkerk voor de Franciscaner minderbroeders. Dit nationale monument werd in 1580 verlaten en afgebroken en veranderde door een brand in 1980 in een ruïne, maar is inmiddels weer opengesteld voor bezoekers. Je kunt ook afgaan op het geluid van de klokken, waardoor je uitkomt bij het prachtige stadhuis. Na een bezichtiging kun je even bijkomen in een van de bruine cafés aan de Markstraat, met een traditioneel glaasje jenever.

Sonnema Berenburg

Neem tijdens een bezoek aan Bolsward de tijd om bij Sonnema Berenburg meer te weten te komen over een van de beroemdste Nederlandse drankjes. Deze distilleerderij produceert nog steeds zijn eigen unieke versie van de traditionele jenever. De oorspronkelijke Berenburg werd in het midden van de negentiende eeuw met een geheim kruidenmengsel gestookt door herbergier Fedde Sonnema, die er ook zijn naam aan gaf. Fedde gaf zijn eigen draai aan het oorspronkelijke ‘beerenburg’-recept, dat was ontwikkeld door de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. De Fries voegde verschillende kruiden uit zijn eigen provincie toe. Dat geeft deze unieke kruidenbitter zijn karaktervolle smaak. Ontdek het geheim en reis terug in de tijd in het bezoekerscentrum. Na de rondleiding kun je zeker een glaasje (of twee) proeven!

11 Fountains

De Belgische kunstenaar Johan Creten werd getroffen door de mysterieuze aanblik van een vleermuis tijdens een bezoek aan de Broerekerk in Bolsward. Dat beeld gebruikte hij ter inspiratie voor zijn werk voor het 11Fountains-project. Het fascinerende en intrigerende beeld komt terug in een kunstwerk dat rijk is aan symboliek, waarbij de vleermuis staat voor rijkdom, gemeenschap, wedergeboorte, de rol van het individu in de samenleving en de ecologie. Traptreden aan de achterkant van het beeld nodigen de bezoeker uit om de fontein te beklimmen en te veroveren. Het kunstwerk, dat op het Broereplein staat tegenover de ruïne van de Broerekerk, krijgt zo een helende functie. De fontein is onderdeel van het culturele programma 11Fountains van Leeuwarden-Friesland 2018. In het kader daarvan wordt voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen.

Overnachten in Bolsward

De fraaie Stadsherberg Heeremastate, gelegen in het centrum van Bolsward, is een ideale overnachtingsplaats tijdens een bezoek aan de stad. Het historische gebouw stamt uit circa 1830 en werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgvuldig gerestaureerd door verschillende lokale architecten. Het hotel ligt tegenover het stadhuis en op loopafstand van de Markstraat. Hoewel je in het hartje van Bolsward bent, ben je door de rust in de buurt verzekerd van een ongestoorde nachtrust.

Vond je dit interessant? Ontdek meer