© Theo de Witte via Merk Fryslân
Categorie:Friesland

De alternatieve Elfstedentocht

De Friese elf steden zijn vooral bekend om het grootste schaatsevenement van de wereld; de Elfstedentocht. Maar wist u dat de Friese elf steden ook buiten het winterseizoen de moeite waard zijn om te bezoeken? Deze zogenaamde alternatieve Elfstedentochten zijn bijzondere manieren waarop u de provincie Friesland kan verkennen, terwijl de schaatsen in het vet blijven staan. 

  • Beleef de Elfstedentocht ook als het niet vriest.
  • Rij, fiets of vaar langs de Friese elf parels.
  • Doe de alternatieve Elfstedentocht in één of meerdere dagen.
Wij hebben vier manieren uitgekozen waarop u langs de Friese elf steden kunt reizen en diverse natuurlijke, culturele en culinaire ervaringen kunt opdoen. 

Alternatieve Elfstedentochten

Elfstedentocht op de motor

Laat de Friese elf steden niet te snel aan u voorbijflitsen! Doe de Elfstedentocht per motor. Des te meer energie heeft u om te genieten van de Friese elf parels. Stap uit en geniet op uw gemak van de omgeving. 

Elfstedentocht per fiets

De Elfstedentocht is écht een Friese topper. U kan de tocht der tochten op uw dooie gemakje afleggen, neem rustig de tijd om de Friese elf steden te verkennen. Onderweg snuift u de Friese cultuur op of bezoekt u de historische gebouwen. Op 2e pinksterdag kunt u met 15.000 andere fietsers deelnemen aan de Fietselfstedentocht.

Elfstedentocht per boot

Een aanrader is de Elfstedenroute via het water. Onderweg ontdekt u het prachtige Friese landschap en vaart u door Friese, authentieke steden. Aan het einde van de dag vindt u een ligplaats in de gezellige havens. Daar kunt u nagenieten van uw avonturen op het water, is er gelegenheid voor een boodschap, het opsnuiven van de Friese cultuur of een terrasje voor een culinair verwenmoment.

Elfstedentocht wandelend

205 kilometer te voet... dat klinkt ver, maar gelukkig kunt u het in 5 dagen doen! Doe mee aan de Elfsteden Wandeltocht en geniet van het contrast tussen de stad en het platteland. De tocht start en eindigt in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Een echte uitdaging, gelukkig kan u ‘s avonds genieten van een lekker diner en een heerlijk glas wijn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer