Sneekermeer
© Aline Dassel via Pixabay
Categorie:Friesland

De Friese meren

Friesland is een waterparadijs! Nergens ergens anders in Europa ligt zo’n uitgebreid netwerk van aaneengesloten meren, grachten, sloten, plassen, kanalen en rivieren. Jaarlijks trekt het gebied duizenden watersporters en recreanten aan, die dit unieke waterspektakel willen ervaren. Het gebied heeft een goede balans gevonden tussen het toerisme, de watersport en de bijzondere flora en fauna.

  • Geniet van het grootste netwerk meren en plassen.
  • Leer zeilen of huur een boot om het water te verkennen.
  • Bezoek de gezellige watersportdorpjes.

Sneekermeer en nog veel meer

Een van de bekendste meren van Friesland is het Sneekermeer. Het is in de middeleeuwen ontstaan door veenafgravingen en tegenwoordig is het voorzien van alle nodige watersportfaciliteiten om elke waterrecreant te bedienen. Alles is mogelijk van zwemmen, waterskiën en surfen tot zeilwedstrijden en pleziervaart. Maar er is meer dan alleen het Sneekermeer.

In totaal bestaat het gebied van de Friese meren uit 35 meren met een totale oppervlakte van 9300 hectare. In en rondom het gebied liggen de Nationale Landschappen Zuidwest Fryslân, de Noardlike Fryske Wâlden, de Nationale Parken Lauwersmeer, Schiermonnikoog, het Drents-Friese Wold en de Alde Feanen.

Activiteiten voor jong en oud

Hoewel de Friese meren en de omringende natuur het hele jaar prachtige plaatjes opleveren en een geweldig gebied is om tot rust te komen, is het vooral een belevenis in het voorjaar en de zomer. De natuurgebieden staan in bloei en het merengebied wordt volop benut door waterrecreanten. Tot slot worden er wekelijks wedstrijden, evenementen en festivals georganiseerd in de omringende dorpen en steden, waar u uiteraard van harte welkom bent.

Leren zeilen in Friesland

Leren zeilen is een sportieve activiteit voor jong en oud. Diverse accommodaties en zeilscholen bieden zeilcursussen aan in verschillende soorten boten. Neem contact op met een zeilschool of camping om te zien wat ze voor u kunnen betekenen.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer