© Theo de Witte

U hoeft de ogen niet eens te sluiten om u een paar eeuwen terug in de tijd te wanen. Het centrum van vestingstad Dokkum met trapgevels, grachten en bolwerken ademt nog altijd de historische sfeer uit. De stad met gezellige cafés, restaurants en winkels in oude panden, omringd door schitterende natuur is een bezoek meer dan waard.

  • Dokkum is de perfecte stad voor een middagje shoppen.
  • Drink een Beerenburg, het bekendste drankje van Friesland.
  • Ontdek de 140 rijksmonumenten in de historische binnenstad.

Shoppen in Dokkum

Dokkum is een van de leukste Friese steden om te winkelen. Shop bij de gezelligie boetiekjes, exclusieve kledingwinkels en bijzondere woonwinkels in het historische centrum. Sluit uw middag af met een Dokkumer koffie: koffie met een scheut Beerenburg en slagroom. Beerenburg is het bekendste drankje van Friesland en komt oorspronkelijk uit Dokkum. Een bezoek aan Dokkum is dan ook niet compleet zonder dit kruidenlikeurtje geproefd te hebben.

Bonifatius en Dokkum

In 754 werd Bonifatius vermoord in Dokkum. De heilige heeft grote invloed gehad op het Europese christendom en is onlosmakelijk verbonden met het Friese plaatsje. Dankzij het standbeeld, de kapel, de kerk en de geneeskrachtige bron waart zijn geest nog altijd rond in de oudste stad van Fryslân. De Bonifatiuskapel, gebouwd in Romaanse stijl, ligt in het uitgestrekte processiepark. Dit gebied staat geheel in het teken van Bonifatius. De deels overkapte kapel wordt echter ook regelmatig gebruikt voor culturele evenementen.

11 Fountains

De Nederlandse kunstenares Birthe Leemeijer gebruikte voor ‘The Ice Fountain’ als uitgangspunt een foto die werd genomen tijdens de legendarische winter van 1963, toen zelfs de Noordzee begon te bevriezen. Op de foto van Erich Koch is een ijssculptuur te zien die werd gevormd door het terugtrekkende zeewater. Die afbeelding wordt nagemaakt voor de fontein van Leemeijer. Het is een betonnen beeld waarvan delen bevriezen en ontdooien, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid groene stroom die wordt opgewekt door de in het kunstwerk ingebouwde zonnepanelen. De vorm van de fontein is ook een verwijzing naar de geschiedenis van Dokkum, ooit een belangrijke zeehaven. ‘The Ice Fountain’ komt op de Markt in Dokkum te staan, omringd door eikenbomen. Het werk werd ontworpen voor het project 11Fountains. In het kader van de festiviteiten rond Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa 2018 werd daarvoor voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen.

Tip van de redactie

In 1596 werd Dokkum de eerste vestingsplaats van de Friese admiraliteit. Dat word nog steeds jaarlijks gevierd. In het eerste weekend van september kunt u in Dokkum terecht voor vier dagen vol met maritieme, culinaire en culturele activiteiten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer