© TasfotoNL - Shutterstock

Hoewel de universiteit van Franeker niet meer bestaat, hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie die in 1811 door Napoleon werd opgeheven. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het studentencafé Bogt van Guné.

  • Drink een biertje in het oudste studentencafé van Nederland.
  • Bezoek het nog werkende planetarium uit 1781.
  • Geniet van een kaatswedstrijd op het Sjûkelân.

Sjûkelân kaatswedstrijd

Op de vijfde woensdag na 30 juni is de spanning in Franeker om te snijden. Dan wordt de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. Dé kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen.

Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium geeft het exact de stand aan van de hemellichamen aan. Wolkammer Eise Eisinga werkte er in de achttiende eeuw zeven jaar aan. Hij wilde de sterrenkunde voor de gewone mensen begrijpelijker maken. Als u de deur uit stapt, ziet u het stadhuis uit 1591. Al wandelend kunt u de knusse binnenstad van Franeker verkennen. Werp in ieder geval even een blik in het superkleine korendragershuisje en vergeet ook niet het weeshuis, de Martinikerk en museum ‘t Coopmanshûs.

11 Fountains

‘The Oort Cloud Fountain’ van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel is een eerbetoon aan de wetenschappelijke geschiedenis van Franeker. Het is ook een hommage aan de ‘wolk’ die zijn naam ontleent aan de astronoom Jan Hendrik Oort: een enorme schil van ijzige objecten aan de buitenranden van ons zonnestelsel. In het ontwerp van ‘The Oort Cloud Fountain’ komen watervallen uit een groot bassin en stroomt het water langs een verticale keten van donkerkleurige parels. Twee kralen springen eruit, een zilverkleurige die verwijst naar de maan, en een vergulde met de kleur van de zon. De Oortwolk krijgt vorm als een nevel van zeer fijne druppeltjes die in het bassin vallen vanuit een netwerk van gouden buisjes rond de ‘zon’. Het delicate werk staat omringd door banken in een klein stadspark naast de Martinikerk in Franeker. De fontein werd gecreëerd voor 11Fountains. Voor dit onderdeel van het culturele programma in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 werd voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer