Historic houses at the Noorderhaven harbor in Harlingen
© Marc Venema via Shutterstock

Elfstedenstad Harlingen is een echte havenstad en is nog steeds onlosmakelijk met de zee verbonden. Je ruikt hier de zilte zeelucht. Geniet hier van de haven, de grachten en oude pakhuizen. Of stap op de veerpont naar Vlieland en Terschelling.

  • Geniet van de sfeervolle havens, grachten en pakhuizen.
  • Dompel je onder in de Harlinger Visserijdagen.
  • Ga vanaf een zeilboot midden in de Waddenzee wadlopen.

Haven van Harlingen

Harlingen heeft een sfeervol centrum vol grachten en historische pakhuizen. De haven van Harlingen is de enige zeehaven van Friesland en altijd gezellig druk. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Tijdens de jaarlijkse Harlinger Visserijdagen staat de haven even helemaal op zijn kop en kun je genieten van muziek, watersport, gastronomie, markten en kermis.

Vinger in de dijk

Harlingen is ook de thuishaven van het legendarische jongetje dat zijn vinger in de dijk stak en zo voorkwam dat de stad door de zee werd verzwolgen. Zijn standbeeld staat vlakbij het vertrekpunt van de veerboten. Ook komt u het beeldje van Anton Wachter tegen. Hij was de hoofdfiguur van een romancyclus van de Nederlandse schrijver Simon Vestdijk.

11 Fountains

De walvisvangst speelde een belangrijke rol in de maritieme geschiedenis van Harlingen. Walvissen waren ooit een voorwerp van handel, maar voor romantici symboliseerden ze ook de fantastische krachten van de zee. Nu wordt er niet meer op ze gejaagd maar proberen mensen ze juist te beschermen en zelfs te redden. Dit historische contrast vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van de fontein van de Amerikaanse kunstenares Jennifer Allora en haar Cubaanse collega Guillermo Calzadilla: een natuurgetrouwe weergave van een potvis die bij de Zuiderpier in de haven van Harlingen ligt. Op willekeurige momenten spuit hij een krachtige stroom water omhoog. ‘The Whale Fountain’ verwijst naar het visserij- en scheepvaartverleden van de stad, maar getuigt ook van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat in zee leeft. Het kunstwerk maakt deel uit van het project 11Fountains, waarvoor voor elk van de elf Friese steden een fontein werd ontworpen.

Tip van de redactie

Altijd al eens willen wandelen over de bodem van de zee? Ga dan mee op droogvaltocht! Je vaart met een zeilschip vanuit de haven van Harlingen naar een zandbank in de Waddenzee. Als het eb wordt en de boot droog valt kun je vanaf de boot een prachtige wandeling maken over de bodem van de zee.

Vond je dit interessant? Ontdek meer