© Ode
Categorie:Friesland

Het Friese landschap

Hollandser wordt het niet. Blauwe luchten met indrukwekkende wolkpartijen. Uitgestrekte weilanden met grazende koeien langs smalle slootjes. Schapen op een dijk en in de verte de kerktoren van een dorpje op een terp. Als je dit ziet, ben je vrijwel zeker in Friesland aangekomen!

  • Geniet van de uitgestrekte landschappen en nationale parken.
  • Water, weiland, bos en zee. Friesland heeft het!
  • Ervaar de vele recreatiemogelijkheden.

Recreatie in Friesland

De verschillende landschappen in Friesland bieden genoeg mogelijkheden voor recreatie. Het is land van waterwegen, meren en kanalen, niet te vergeten oude dorpjes en weilanden. Friesland is erg populair onder fietsers, wandelaars en zeilers.  

De Waddenzee 

De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op deze Friese eilanden vindt je diverse landschappen, brede stranden, enorme duingebieden en kwelders, weilanden en zelfs bossen met zowel naald- een loofbomen. De Waddenzee is het grootste en belangrijkste aan de kust gelegen vloedmoeras in Europa en het grootste systeem van verbonden zandbanken en wadden ter wereld.

Het voedingsrijke water maakt de Waddenzee tot een 'kweekvijver' voor niet alleen vissen, maar ook voor zeezoogdieren zoals de gewone en grijze zeehond. Daarnaast is het Waddengebied een belangrijke tussenstop voor trekvogels. Rond de 10 tot 12 miljoen vogels migreren tussen hun broedplaatsen in Siberië en Scandinavië en hun winterthuis in Europa of Afrika, en stoppen op een van de Waddeneilanden om hun vetreserves aan te vullen. In het Waddengebied wonen tot 6,1 miljoen vogels. Ook kun je op de eilanden talrijke unieke planten- en diersoorten vinden. 

Friese nationale parken

Hiernaast zijn er in Friesland ook vier nationale parken (Lauwersmeer, Schiermonnikoog, Drents-Friese Wold en Alde Faenen) die alle vier toegankelijk zijn voor publiek. De onbedorven kustlijnen en parken zijn unieke natuurlijke elementen met een verscheidenheid aan bossen, parkachtige landschappen, heidevelden en verschillende types veengronden en moerassen. De hellende graslanden en het panoramische uitzicht op het IJsselmeer zijn adembenemend. Ga op verkenning in deze provincie en geniet van de overvloed aan recreatiemogelijkheden.

Sense of Place

Landschapskunst in zijn puurste vorm. Dat is Sense of Place. Met dit project laat Friesland zien dat de toch al wonderschone Waddenzee nóg mooier gemaakt kan worden! De installaties langs de Friese kust laten de oorsprong van Nederland zien. Zo verrijst er bijvoorbeeld een zeezwembad en kunt u bij ‘Dijk van een Wijf’ een interpretatie van een dijklichaam zien. Op Terschelling vindt u de projecten Windwerk en Mondriaankwelder waarin u ziet wat de invloed van de natuur op het landschap is.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer