Afsluitdijk, IJsselmeer
© Noverodus via Pixabay
Categorie:Friesland

Het IJsselmeer

Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.

  • Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland.
  • Aan het IJsselmeer liggen pittoreske oude vissersplaatsjes.
  • Geniet van de recreatiemogelijkheden op het water.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een 32 kilometer lange waterkering die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. De weg die over de Afsluitdijk loopt verbindt de provicies Friesland en Noord-Holland. Bij eb staat het water in de Waddenzee lager dan in het IJsselmeer en kan er water worden gespuid bij de Stevinsluizen in Den Oever en Lorentzsluizen bij Kornwerderzand.

Watersport

Het IJsselmeer wordt niet alleen druk gebruikt door de beroepsvaart, maar ook door veel watersporters. Daarbij voorziet het IJsselmeer in de zoetwatervoorziening van Groningen en Friesland. Het meer zelf, maar vooral ook de vele typisch Hollandse plaatsjes aan het IJsselmeer zijn zeker een bezoekje waard.

Categorie: Ontdekken

Nederland Waterland

Wist je dat maar liefst 26 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt? Kom ervaren hoe Nederland omgaat met het water en ontdek de mooiste waterplekken van Nederland om te bezoeken.

Categorie: Ontdekken

Ontdek de IJsselmeer regio

Ontdek bezienswaardigheden van de IJsselmeer-regio midden in Nederland. Bezoek Volendam, de Afsluitdijk en Batavialand en ga varen en fietsen door de natuur.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer