© Fokke Baarssen - Shutterstock
Categorie:Friesland

Hindeloopen

Stap terug in de tijd naar het Friesland van vroeger met een bezoek aan Hindeloopen. Deze stad, waar de scheepsvaart door de aderen stroomt, ligt aan de oevers van het IJsselmeer. In Hindeloopen worden oude tradities nog volop in ere gehouden en weerklinken zeemansliederen in de smalle straten en eeuwenoude monumenten.

  • Onderdeel van de Friese elfstedenroute.
  • Sprookjesachtig met frisse zeelucht, prachtige landschappen en een rustig tempo.
  • Makkelijk per boot te bereiken.

Geschiedenis en cultuur van Hindeloopen

Hindeloopen is onderdeel van de elfstedenroute in Friesland, en een van de mooiste bestemmingen in Nederland. Het stadje dateert uit de 13e eeuw, maar had haar bloeiperiode in de 17e en 18e eeuw, toen het een centrum van internationale scheepshandel werd. Hoewel haar Gouden Eeuw allang voorbij is, heeft Hindeloopen er wel een rijke erfenis aan overgehouden die vandaag de dag nog zichtbaar is in haar kleurrijke hand-geverfde kunst, typische traditionele kleding en zelfs haar taal – een zeldzame combinatie van West-Fries, Engels, Deens en Noors. Vandaag de dag heeft Hindeloopen zo’n 700 bewoners, en biedt het bezoekers een perfect bewaard gebleven kijkje in het oorspronkelijk Friese leven. Met haar goed geordende doolhof van oude straten, grachten en houten bruggetjes is de oude kern van Hindeloopen heerlijk om te voet of op de fiets te ontdekken.

Wat is er te doen in Hindeloopen?

Veel van de bezienswaardigheden in Hindeloopen stammen uit de hoogtijdagen van haar scheepvaartsgeschiedenis, zoals de historische kapiteinshuizen, het houten sluiswachtershuis en de ‘leugenbank’, waar matrozen sterke verhalen uitwisselden. Museum Hindeloopen vertelt het verhaal van de bijzondere geschiedenis van de stad, van haar ontstaan in de 13e eeuw tot aan haar welvaart in de Gouden Eeuw. Bezoekers aan het museum kunnen ook leren over de herkomst van de kenmerkende kledij en tradities van de stad, en over traditionele Hindelooper met de hand geverfde meubels. In tegenstelling tot het rustige tempo van het dagelijks leven is Hindeloopen ook een topbestemming voor sportliefhebbers. Het ongerepte strand is een populaire locatie voor surfers en kitesurfers in Nederland. Hindeloopen staat ook bekend als een van de steden van de Elfstedentocht, en in Hindeloopens’ Eerste Friese Schaatsmuseum kunnen bezoekers meer leren over deze schaatstocht en de geschiedenis van het schaatsen in Nederland.

11 Fountains

De Chinese kunstenaar Shen Yuan verdiepte zich in de geschiedenis van Hindeloopen en stuitte op de mythe rond het stadswapen, waarop een boom, een hert en een hinde zijn afgebeeld. Het verhaal gaat dat de boom een zogeheten ‘levensboom’ is. Zijn wortels staan in de onderwereld en zijn takken wijzen naar de hemel, wat staat voor levenskracht en wijsheid. In het ontwerp van Yuan, met de titel ‘Flora & Fauna’, wordt de fontein gevormd door de levensboom. Twee grote geweien verwijzen naar de oerkracht van het hert en de hinde, maar doen ook denken aan de wortels en de takken van de boom. De fontein wordt gemaakt door Friese ambachtslieden. Bezoekers kunnen op de houten geweien gaan zitten en even genieten van de prachtige omgeving van de fontein. Ook kunnen ze de Hindelooper bloemmotieven bewonderen die te zien zijn onder versterkt glas. Het werk werd ontworpen voor het project 11Fountains, waarvoor voor elk van de elf Friese steden een fontein werd gecreëerd in het kader van de festiviteiten rond Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa 2018.

Waar kunt u lekker eten in Hindeloopen?

De restaurants van Hindeloopen bieden een ruime keuze aan keukens en stijlen, en bevinden zich vaak op mooie locaties bij het water of in de haven. Van traditionele Nederlandse restaurants zoals De Hinde en De Drie Harinkjes, met zijn idyllische dakterras, tot internationale gerechten en lokaal gevangen vis, er is voor ieder wat wils. Bezoek het populaire restaurant Sudersee om in een historische omgeving te genieten van de vangst van de dag.

Bezienswaardigheden in de buurt van Hindeloopen

Hindeloopen is onderdeel van Nationaal Park Zuidwest Fryslân, met een gevarieerd landschap van bossen, kust en Friese meren. Bezienswaardigheden in de buurt zijn onder andere de indrukwekkende 32 kilometer lange Afsluitdijk – de dijk die het IJsselmeer afsluit van de Noordzee – en de historische hoofdstad van Friesland, Leeuwarden.

Bereikbaarheid Hindeloopen

Hindeloopen ligt in Oost-Friesland, op anderhalf uur afstand met de auto van Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol via de Afsluitdijk. Je kunt de stad bereiken per boot, auto of per trein, die regelmatig vertrekt vanuit Leeuwarden (45 minuten). Het prachtige dorp Giethoorn bevindt zich op een uur rijafstand.

Vond je dit interessant? Ontdek meer