© Theo de Witte via Merk Fryslân

Of je nou langs de prachtige Galamagracht loopt, de zeventiende-eeuwse houtzaagmolen De Rat bezoekt of op ontdekkingstocht gaat door eeuwenoude straten en langs fraaie tuinen: in IJlst ben je altijd ondergedompeld in de rijke geschiedenis en traditie van de stad – en van Friesland.

  • Ontdek IJlst en maak kennis met een fascinerende geschiedenis en cultuur, gezellige straten en knusse cafés waar je even halt kunt houden en de wereld aan je voorbij kunt laten trekken.
  • Breng een bezoek een de zeventiende-eeuwse houtzaagmolen De Rat, en de fabriek en het museum van Nooitgedagt.
  • Ontdek een eeuwenoude Friese stad die werd gevormd door zijn unieke relatie met het water.

Dompel je onder in de geschiedenis in de Friese stad IJlst

Er wordt wel gezegd dat dromers de Friese steden bouwden op geschiedenis, en niet op een grote schaal. Nergens is dit beter te zien dan in het stadje IJlst in Zuidwest-Friesland, waar bezoekers op iedere straathoek kennis kunnen maken met geschiedenis en cultuur. Of je nou op een terrasje aan de Galamagracht de wereld aan je voorbij laat trekken terwijl je geniet van een traditioneel drankje, of door de eeuwenoude straten met hun fraaie tuinen loopt, je bent steeds ondergedompeld in de geschiedenis en traditie van de stad en de unieke provincie Friesland.

De geschiedenis van IJlst, dat in 1268 een stad werd, is onlosmakelijk verbonden met het water en de natuur in het algemeen. De stad is eigenlijk vernoemd naar de rivier die er ooit doorheen stroomde, de oude Ee. Deze liep van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer) naar de Middelzee. IJlst ontstond in de loop van de tijd op het kruispunt van deze drie belangrijke waterwegen. Het ligt ook op de route van de Elfstedentocht. Ga tijdens je bezoek aan het stadje ook langs bij hotel ‘Het Wapen van IJlst’. Hier vind je een gezellig café en een elegante bistro met een aantal echt Nederlandse gerechten op de kaart. Bovendien kun je er een e-bike huren om op je gemak de stad en de omgeving te verkennen.

Wat IJlst te bieden heeft

Het stadje en de mooie omgeving zijn perfect te verkennen te voet, per fiets of met de boot. Maak tijdens je bezoek aan de stad gebruik van de kans om een reis terug in de tijd te maken in de zeventiende-eeuwse houtzaagmolen 'De Rat’. Deze stellingmolen van drie verdiepingen staat aan de rivier de Geeuw. De molen is al ruim drie eeuwen in gebruik en er worden nu nog steeds grote boomstammen in planken gezaagd. Ook het Nooitgedagt Museum is zeer de moeite waard. Hier is de geschiedenis van ‘Nooitgedagt IJlst’ terug te vinden, een van de beroemdste producenten van houten schaatsen in Nederland. De fabriek sloot in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn deuren. In het museum kun je meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van het bedrijf en enkele van de bijzondere producten bekijken die er werden gemaakt, zoals de beroemde houten schaatsen die bekend werden als ‘houtjes’, speelgoed en gereedschap. Daarnaast is het ook mogelijk om deel te nemen aan een workshop houtbewerking. Het museum is momenteel aan het verhuizen naar een nieuw gebouw en is tijdelijk gesloten.

11 Fountains

IJlst werd op het water veroverd door Friezen die land inpolderden en nieuwe steden bouwden. Dit proces, van verschillende generaties die steeds weer nieuwe huizen bouwden op land waar eerder de zee over regeerde, is de inspiratie voor Shinji Ohmaki’s fontein ‘Immortal Flowers: Rikka’ bij de Dassenboarch. Het is een monument dat wordt gevormd door oude Nederlandse ‘stinzenplanten’, die in de traditionele Japanse ‘Rikka-stijl’ zijn geschikt. Het boeket bloemen, dat staat in een vaasvormig onderstel gevuld met water, vangt en weerkaatst licht en de kleuren van de bloemen. Het kunstwerk werd ontworpen als onderdeel van het culturele programma 11Fountains van Leeuwarden-Friesland 2018. In het kader daarvan wordt voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen.

Overnachten in IJlst

Hotel Het Wapen van IJlst ligt aan de rivier de Geeuw, beschikt over moderne kamers en serveert een uitgebreid ontbijt. In de gezellige, elegante bistro staan heerlijke gerechten op het menu die zijn gemaakt met traditionele Nederlandse ingrediënten. De bijzondere kamers hebben allemaal uitzicht op de rivier of de brug waar het hotel aan ligt. Dit is dan ook een ideale uitvalsbasis om de stad en het Friese platteland te verkennen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer