© Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Categorie:Friesland

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Aan een prachtige gracht in de stad Franeker staat het 18e-eeuwse huis van wolkammer Eise Eisinga. De huiskamer huisvest een van de grootste schatten in de wereldgeschiedenis: het oudste werkende planetarium ter wereld.

  • Bezoek het oudst werkende planetarium ter wereld.
  • Eise Eisinga bouwde dit van 1774-1781.
  • Een leuk en leerzaam uitje voor de hele familie!
Adres:
Eise Eisingastraat 3
8801KE Franeker
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het einde van de wereld

In 1774 veroorzaakte Eelco Alta, een Friese minister, een golf van paniek. Hij voorspelde dat, op 8 mei dat jaar, een aantal planeten zo dicht bij elkaar zou komen dat de aarde uit zijn baan zou ontsnappen en door de zon verbrand zou worden. Eise Eisinga was, naast wolkammer, ook een meester in de wiskunde en astronomy. Om de Friese bevolking gerust te stellen en om te bewijzen dat Alta het bij het verkeerde eind had, besloot Eisinga om een planetarium te bouwen in zijn huiskamer.

Prachtig plafond

Bezoek Eisinga's levenswerk op het plafond van zijn huiskamer. Zie hoe de planeten en de zon hun levensgetrouwe banen afleggen in een ingenieus systeem van klokken en radars. Net als in het echte zonnestelsel duurt het dertig jaar voordat Saturnus om de zon op het plafond in Franeker heen is.

Meer voor kinderen in Friesland

Friesland is fantastisch voor kinderen. Het landschap en het water geven je al écht het gevoel compleet op vakantie te zijn. Breng een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân of maak een wandeling door een van de vele natuurgebieden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer