© Omrop Fryslân

Mata Hari (1876 - 1917) was een Nederlandse exotische danseres en courtisane. Op het toppunt van haar carrière, in Parijs, was ze beroemd en geliefd in heel Europa. Maar haar leven kwam tot een tragisch einde; de Fransen beschuldigden haar tijdens de Eerste Wereldoorlog van spionage en executeerden haar.

  • Kom dichterbij dan ooit bij de mysterieuze Mata Hari.
  • Blader door haar persoonlijke plakboeken.
  • Bekijk nog nooit eerder getoonde dossiers.
Adres:
Over de Kelders 24C
8911JG Leeuwarden
Toon locatie in Google Maps

Het leven van Mata Hari 

Margaretha Geertruida Zelle (Mata Hari’s echte naam) werd geboren in Leeuwarden. Na een mislukt huwelijk besloot ze om naar Parijs te verhuizen. Daar werd ze binnen de kortste keren een van de meest gewilde danseressen. Ze trad op in elke grote Europese stad.

Als courtisane had ze verhoudingen met hoge officieren, politici en andere invloedrijke mannen. Deze contacten, gecombineerd met het feit dat ze uit het neutrale Nederland kwam en dus ongehinderd grenzen kon oversteken, leidden in de Eerste Wereldoorlog tot verdenkingen. Mata Hari werd in 1917 door de Fransen gearresteerd en beschuldigd van spionage. Hoewel er geen echt bewijs was, werd ze schuldig bevonden en gefusilleerd. 

Fries Museum Leeuwarden 

Als u meer te weten wilt komen over het levensverhaal van Mata Hari, moet u in het Fries Museum in Leeuwarden zijn. Het museum heeft een zaal die geheel gewijd is aan de wereldberoemde Mata Hari. Haar verhaal heeft vele filmmakers geïnspireerd en staat symbool voor de periode van verval waarin Europa in die tijd in verkeerde.

Vond je dit interessant? Ontdek meer