© NBTC / Mondrian & De Stijl storyline
Categorie:Friesland

Onverwachte sporen van De Stijl in Drachten

In de jaren twintig kwam de toenmalig ‘nieuwe’ kunstbeweging De Stijl naar Drachten en deed daar het dagelijks leven opbloeien. Dit kwam door de bijzondere vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en de broers Evert en Thijs Rinsema. Door deze vriendschap kregen De Stijl en de Dada-beweging voet aan de grond in Drachten.

  • Ontdek de bijzondere relatie tussen De Stijl en Drachten.
  • Bezoek Museum Dr8888 met een uitgebreide collectie van deze avant-garde stromingen.
  • Wandel door het iconische Van Doesburg-Rinsemahuis.

Museum Dr8888

Museum Dr8888 is gevestigd in een voormalig klooster en heeft een ruime verzameling  unieke objecten uit deze avantgardistische kunststromingen. Architect Theo van Doesburg maakte voor zijn opdrachten vaak uitgebreide, precieze en bijzondere tekeningen, eigenlijk kunstwerken op zich. Een aantal van deze tekeningen zijn te aanschouwen in Museum Dr8888, zoals kleurontwerpen voor de Papegaaienbuurt, tekeningen voor glas-in-loodramen of de opmerkelijke en opvallende Boogschutter.

Adres: Museumplein 2, Drachten

Drachten en De Stijl

Het hart van de collectie legt de focus op de gebroeders Evert en Thijs Rinsema. De Stijl maakte zijn intrede in Drachten toen Evert en Thijs Rinsema naar de stad kwamen. In de Rinsemavleugel van Museum Dr8888 kunt u permanent werk zien van de Rinsema’s, Van Doesburg en ook de Duitse dadaïst Kurt Schwitters.

Het Van Doesburg-Rinsemahuis

Breng ook een bezoek aan het Van Doesburg-Rinsemahuis, een volledig gerestaureerd huis dat gebouwd is volgens de principes van De Stijl. In 1920 stelde Evert Rinsema de plaatselijke gemeentearchitect voor aan zijn vriend, Theo van Doesburg. Evert Rinsema en Theo van Doesburg waren bevriend geraakt tijdens hun diensttijd en in de tussentijd had Van Doesburg samen met Mondriaan en van der Leck in Leiden De Stijl opgericht. Van Doesburg werd betrokken bij het ontwerpen van zestien woningen rondom de Torenstraat. Hier is de bekende Papegaaienbuurt uit ontstaan. De Stijl liet zo ook haar sporen na in Drachten.

Eén van die huizen uit de Papegaaienbuurt is tegenwoordig te bezoeken als het Van Doesburg-Rinsemahuis. Het is grondig gerestaureerd en open als museumwoning.

Adres: Torenstraat 3, Drachten

Tip van de redactie

Wilt u zich nog verder onderdompelen in De Stijl? Bezoek dan een van de andere Stijlsteden. Bezoek zijn geboortehuis in Amersfoort en ontdek UNESCO Werelderfgoed in Utrecht. Of bewonder de grootste collectie Mondriaans ter wereld in Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer