© Theo de Witte

In Sloten, het kleinste stadje van Friesland, kun je door idyllisch aan het water gelegen straatjes dwalen en talrijke prachtige gebouwen bewonderen. Het stadje heeft bezoekers vele historische bezienswaardigheden te bieden, naast zijn gezellige terrassen en cafés en fraaie waterpoorten.

  • Bezoek Sloten, een van de kleinste stadjes ter wereld en de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag.
  • Maak van Sloten je uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht langs de verschillende Friese steden en door de Friese natuur.
  • Breng een bezoek aan het interessante museum Stedhûs Sleat, en kom meer te weten over de fascinerende stadsgeschiedenis.

Ontdek Sloten in Friesland

Als ooit een stad het verdiende om op de voorkant van een ansichtkaart te prijken, dan is het wel Sloten. Het stadje is dan wel de kleinste van de elf Friese steden, en een van de kleinste steden ter wereld, maar bezoekers kunnen er ronddwalen door idyllisch aan het water gelegen straatjes en genieten van talrijke prachtige gebouwen. Deze vestingstad is trots op zijn rijkdom aan historische gebouwen en zijn wirwar aan straatjes met gezellige terrassen, cafés en waterpoorten. Het is bovendien een van de steden op de route van de Elfstedentocht.

Sloten, dat aan het Slotermeer ligt en een kleine 760 inwoners telt, is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag. Het stadje heeft twee prachtige waterpoorten en een idyllisch haventje. In het centrum van Sloten ligt bovendien het betoverende Museum Stedhûs Sleat. Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis. Een multimediapresentatie en tentoonstelling vertellen het verhaal van de fascinerende geschiedenis van Sloten. Op de gebogen wand in de vertrekzaal in het museum is een kopie afgebeeld van de kaart die de Nederlandse cartograaf Nicolaas van Geelkerken in 1616 maakte van het stadje. In het museum wordt het grote strategische belang getoond dat Sloten in het verleden had voor Holland, dankzij de ligging aan een belangrijke waterweg van Sneek naar de (voormalige) Zuiderzee.

Fun en avontuur in Sloten

Sloten, dat in Zuidwest-Friesland ligt, is de ideale uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht langs de andere bezienswaardigheden in de regio. Bezoekers kunnen kennismaken met verschillende watersporten op de Friese meren, en op pad gaan via de vele fietsroutes en wandelingen over het platteland. Het ligt bovendien op een steenworp afstand van het IJsselmeer, het grootste meer van Nederland.

11 Fountains

De ‘Kievit Fontein’ van Lucy en Jorge Orta aan het Van der Walplein, is een eerbetoon aan de unieke gemeenschap van Sloten. De fontein vertelt het verhaal van de kinderen van de stad die opgroeien in een hechte gemeenschap en die de tradities en gewoonten volgen. Het meisje dat op de schouders van de jongen staat, houdt een kievit in haar hand. Deze vogel speelt een belangrijke rol in de Friese geschiedenis. De onderkant van de fontein is een rommelige stapel emmers, teilen en waterkannen onder de voeten van de jongen, waaruit water stroomt. Het kunstwerk werd gemaakt voor het 11Fontains-project. Hierbij werd een fontein gemaakt voor elke van de elf Friese steden in het kader van de festiviteiten van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Vond je dit interessant? Ontdek meer