© Steve Photography via Shutterstock

De kusten van het IJsselmeer zijn uniek. De kring van steden en dorpen rondom het meer heeft een nostalgische charme. Een van deze historische juweeltjes is de stad Stavoren. Deze stad beleefde in de Middeleeuwen een bloeiperiode dankzij de handel met Engeland, Frankrijk en Scandinavië.

  • Ontdek de nostalgische charme van Stavoren.
  • Verken het IJsselmeer en de Friese meren vanuit Stavoren.
  • Stavoren is een perfecte uitvalsbasis voor watersporters.

Hoogtepunten van Stavoren

De middeleeuwse legende over het Vrouwtje van Stavoren staat symbool voor het mysterieuze verval van de stad na een periode van welvaart. Tegenwoordig draait de Stavorense economie vooral op de watersport, vooral tijdens de zomer. Stavoren is namelijk een van de voornaamste toegangswegen van het IJsselmeer naar de Friese meren.

11 Fountains

De visindustrie is stevig verankerd in de culturele identiteit van Stavoren. Die geschiedenis vormde het uitgangspunt voor de ‘Fish Fountain for Stavoren’ van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Tijdens zijn onderzoek naar de stad vond hij een pentekening uit 1556, toen Stavoren een bloeiende havenstad was. De vreemde schoonheid en kracht van die tekening, Grote vissen eten kleine vissen van Pieter Bruegel de Oude, vormde de inspiratie voor het hedendaagse monument van Dion: een enorme vissenkop die oprijst uit een bassin. Zijn opengesperde bek slokt nieuwsgierige bezoekers die op onderzoek uitgaan op. De speelse fontein nodigt uit tot interactie, maar verwijst ook naar iets serieuzers: het gevoel een wonder te hebben verloren dat ooit deel uitmaakte van het vissersleven. Het kunstwerk werd ontwikkeld voor 11Fountains, een onderdeel van het culturele programma voor Leeuwarden-Fryslân 2018. In het kader daarvan werd voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen.

Bezoek Stavoren

Ontdek de prachtige en pittoreske stad Stavoren. Je kunt een bezoek aan Stavoren perfect combineren met een bezoek aan Enkhuizen, aangezien er een veerboot vaart tussen de twee steden. Op die manier kun je ook van het uitzicht vanaf het IJsselmeer genieten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer