© Theo de Witte via Merk Fryslan
Categorie:Friesland

Watersport in Friesland

Friesland heeft alles wat watersportfanaten zich maar kunnen wensen. Naast haast ontelbare meren, grachten, sloten en waterwegen, omvat Friesland ook het grootste netwerk van onderling verbonden binnenlandse meren in Europa. Geen wonder dat de provincie ieder jaar duizenden toeristen trekt.

  • Friesland is de watersportprovincie bij uitstek.
  • Vanaf het water is Friesland op z'n mooist.
  • Kom naar een van de vele evenementen op of langs het water.

Waterevenementen

Friesland kent vele evenementen die gehouden worden op of bij het water. Het kampioenschap skûtsjesilen is een jaarlijks terugkerend evenement op de Friese meren waarbij traditionele Friese skûtsjes het tegen elkaar opnemen. De Sneekweek is ook een populair zomerevenement en het grootschaligste binnenwaterevenement in Europa. Wat u zeker moet proberen in Friesland, is fierljeppen: poolstokspringen over een sloot. Waterfanaten zullen in Friesland de tijd van hun leven beleven.

Zeilen in Friesland

Friesland is de zeilprovincie bij uitstek. U kunt zowel op de aaneengesloten meren van stad naar dorpje zeilen of het grootser aanpakken en via de Waddenzee naar een van de Waddeneilanden zeilen. Sommige bezoekers brengen het liefst hun tijd door in de natuurlijk omgeving van de Waddenzee en het Nationale Park Lauwersmeer. Anderen zeilen liever van Friese stad naar Friese stad. U kunt bij het VVV-kantoor terecht voor de beste routes en arrangementen, of u nu van zeilen, (kite)surfen of wakeboarden houdt.

Bezoekt u Friesland met de eigen boot? Friesland is goed bereikbaar via de Waddenzee en het IJsselmeer. Ook vanuit België en Duitsland zijn er diverse vaarroutes richting Friesland. Uiteraard is het ook mogelijk om een boot te huren in Friesland. U kunt in vrijwel iedere plaats aan het water boten huren. Van sloepen en kleine zeilboten voor een dagje op het water tot grote jachten om een langere vakantie op door te brengen.

Watersport in Friesland

Naast zeilen kunt u ook diverse andere watersporten beoefenen in Friesland. Bij Makkum vindt u bijvoorbeeld een fijne plek om te surfen en bij Workum is een goede plek om te kiten ingericht aan het IJsselmeer. Supboards kunnen op diverse plekken gehuurd worden om een prachtige route door een van de talrijke natuurgebieden te suppen. In Zuidwest Friesland is een sloepenroute beschikbaar. Deze route voert over kanalen (die voor grote jachten niet bevaarbaar zijn) langs schilderachtige plaatsen en dorpen, eeuwenoude stadjes en schitterende bosgebieden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer