© Hollandfoto.net - Shutterstock

Workum is één van de mooiste Friese Elfsteden. Alleen al vanwege de prachtige gevels en monumentale gebouwen en de waterrijke omgeving. De Sint Gertrudiskerk, de Waag en het stadhuis zijn uw aandacht zeker waard. Workum is vanwege de mooie ligging erg geliefd bij watersporters. Kunstliefhebbers kunnen onder andere een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum.

  • Breng een bezoek aan het Jopie Huisman Museum en leer deze bijzondere kunstenaar beter kennen.
  • Ga kitesurfen, windsurfen of suppen in watersportparadijs Workum.
  • Wandel langs de leuke galerieën en strijk neer op een van de gezellige terrasjes.

Jopie Huisman Museum

In het Jopie Huisman Museum maakt u kennis met de bekendste inwoner van Workum. Jopie Huisman was een autodidacte schilder die bekend staat om zijn realistische werken. Met veel liefde legde hij alledaagse mensen en taferelen vast op zijn schildersdoek. De audiotour is een aanrader om deze bijzondere schilder nog beter te begrijpen.

Kitesurfen op het IJsselmeer

Workum is een waar paradijs voor kitesurfers. Omdat het IJsselmeer op dit stuk vrij ondiep en rustig is, is Workum erg geliefd bij watersporters. U vindt in Workum dan ook genoeg surfscholen waar kitesurfers met ervaring spullen kunnen huren of beginners les kunnen nemen. Maar ook als u liever een boot huurt, gaat windsurfen of wil suppen bent u in Workum op de goede plek.

11 Fountains

De Britse kunstenares Cornelia Parker liet de heraldische leeuwen van Workum, die al eeuwenlang het stadswapen dragen, de hoofdrol spelen in haar werk voor het project 11Fountains. Ze bevrijdde de dieren van het wapen en maakte ze meer dan levensgroot. De lege ruimte tussen de twee wordt gevuld door water dat ze uit hun poten naar elkaar spuiten. Een lokale kunstenaar sneed de leeuwen uit Accoyahout en ze werden bewerkt door drie bedrijven uit Workum. Het kunstwerk werd gecreëerd voor het project 11Fountains, waarvoor kunstenaars een permanent monument ontwierpen voor elk van de elf Friese steden in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa 2018.

Tip van de redactie

Workum heeft leuke galerieën en winkeltjes. U vindt hier geen grote ketens, maar bijzondere boetiekjes. Strijk na het winkelen neer op een van de gezellige terrasjes voor een hapje en een drankje.

Vond je dit interessant? Ontdek meer