© Alexander Narraina
Categorie:Friesland

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Wandelend, op de fiets of vanaf het water kunt u genieten van de diversiteit van dit natuurgebied. Ook de elfstedendorpjes Workum, Hindeloopen en Stavoren zijn zeker een bezoekje waard.

  • Een groot verschil aan landschappen in een klein gebied.
  • Neem uw verrekijker mee en spot de bijzondere vogels in dit natuurgebied.
  • Bezoek een van de pittoreske Elfstedendorpen.
Tussen Sneek en het IJsselmeer ligt Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Veel van de Friese meren liggen in het gebied en water heeft door de eeuwen heen altijd een centrale rol gespeeld in de vorming van het landschap. U kunt drie landschappen in dit stukje Friesland terugvinden: veengebieden, heuvelachtige streken met bossen, en de IJsselmeerkust. Desalniettemin wordt vrijwel heel Zuidwest Fryslân gedomineerd door landbouw.

Vogels en het IJsselmeer

De Friese waterwegen lonken om dit gebied vanaf een boot te ontdekken, maar Zuidwest Fryslân beschikt ook over een uitstekend fiets- en wandelnetwerk. Fietsend of wandelend kunt u het uitgestrekte landschap goed in u opnemen en rustig de boten op het IJsselmeer, de Friese meren en de overige waterwegen bewonderen.

Twee goede redenen om een verrekijker mee te nemen. Ten eerste, Zuidwest Fryslân is het leefgebied van honderden soorten vogels. Tussen de velden met grazende koeien, in het riet en op de plassen kunt u onder andere de koekoek, grauwe vliegvanger, de rietzanger en kievit waarnemen. Ten tweede, de panoramische vergezichten vanaf de kustlijn van het IJsselmeer zijn van grote schoonheid. Met een verrekijker kunt u gemakkelijk uren over het IJsselmeer staren en de tijd pardoes vergeten.

Pittoreske Friese plaatsen

De plaatsen in Zuidwest Fryslân, waaronder zeven van de Friese elfsteden; Workum, Hindeloopen, Stavoren, IJlst, Sloten, Sneek en Bolsward kennen een rijke geschiedenis. Neem de tijd om hier doorheen te struinen en de sfeer in u op te nemen, terwijl u geniet van een kop koffie en een Friese koek. Naast deze zoete koek zijn er nog talloze Friese streekgerechten, die u zeker moet proberen tijdens uw bezoek aan deze bijzondere provincie.

Categorie: Ontdekken

Ontdek de IJsselmeer regio

Ontdek bezienswaardigheden van de IJsselmeer-regio midden in Nederland. Bezoek Volendam, de Afsluitdijk en Batavialand en ga varen en fietsen door de natuur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer