© Ivonne Wierink via Shutterstock
Categorie:Gelderland

Nationaal Park Arkemheen-Eemland

Rondom het oude vissersdorp Spakenburg ligt het Nationaal Park Arkemheen-Eemland. Het vlakke en open landschap van Arkemheen-Eemland wordt gekenmerkt door rechthoekige kavelpatronen, die zijn ontstaan door het ontginnen van de grond tussen de dertiende en zeventiende eeuw. Wanneer u een tocht maakt door het landschap ziet u duidelijk het veenweidekarakter van Arkem-Eemland, waar veel zeldzame planten en vogels zich schuilhouden.

  • Ontdek het veenweidekarakter van dit Nationale park.
  • Hier bloeien zeldzame planten en wonen bijzondere vogels.
  • Geniet van een versnapering in het nabijgelegen Spakenburg.

Grutto’s en kieviten

U kunt eindeloos door het vlakke landschap fietsen of wandelen en turen over een uitgestrekt Hollands landschap met grazende koeien en opvliegende grutto’s en kieviten. Voorbeelden van de zeldzame vegetatie van het natte veengebied zijn pijlkruid, kattenstaart en hemelsleutel.

Een van de opvallendste elementen in het landschap van Arkemheen-Eemland is het stoomgemaal Arkemheen (Hertog Reijnout). Verder zijn de rechte sloten van het gehucht Holk een zestiende-eeuws restant van wat ooit een kanaal had moeten worden. Het is aan te raden om na een tocht door het gebied een welverdiende versnapering te bestellen in het haventje van Spakenburg. Hier kunt u bijkomen van uw tocht en genieten van het oude vissersverleden van dit sfeervolle dorp.

De Eemlijn

Verken het landschap van Arkemheen-Eemland te voet, te fiets of per boot! De Eemlijn loopt dwars door Arkemheen-Eemland heen en is een geweldige ervaring. Rivier De Eem is 18 kilometer lang en loopt dwars door het weidse landschap. Er loopt geen weg langs de Eem en u kunt dus ongestoord genieten van een uitzicht, dat zelfs voor fietsers en wandelaars onbereikbaar is. U kunt opstappen in onder andere Amersfoort, Soest, Baarn, Eemdijk en Spakenburg.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer