Kasteel Hackfort onderdeel Achtkastelenroute
© Vanessa Wassink via Achterhoeks Bureau voor Toerisme
Categorie:Gelderland

Nationaal Landschap De Graafschap

In het oosten van het land ligt een van de 20 Nationale Landschappen van Nederland; De Graafschap. De kern van het gebied is de oude Hanzestad Zutphen en daaromheen liggen talloze kleinere dorpskernen, landgoederen en kastelen. De bossen en beken van De Graafschap lijken perfect vervlochten met de landelijke gehuchten en historische plaatsen. Het is een gebied waar je uren kunt wandelen en fietsen zonder uitgekeken te raken.

  • Wandel over het Pieterpad of de achtkastelenroute.
  • Sluit je wandel- of fietstocht af met een wildschotel in één van de vele wildrestaurants.
  • Geniet van de natuur, de historische kastelen en de lokale fauna.

Wild en kastelen

Nationaal Landschap De Graafschap doet zijn naam eer aan, want nergens in Nederland vind je zoveel burchten, monumentale boerderijen, buitenplaatsen en kastelen als hier. De natuur van De Graafschap bestaat voornamelijk uit beken, dekzandruggen en bossen. Het is een echt wildgebied met konijnen, hazen, eenden, herten, fazanten en everzwijnen.

Je kunt tijdens een bezoek aan De Graafschap op meerdere manieren in aanraking komen met zowel de natuur als de cultureel-historische monumenten. Wat dacht je van een bezoek aan Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland? Een wandeltocht over het Pieterpad of de populaire ‘achtkastelenroute’? Of een tocht met een huifkar langs de vele landerijen?

Herfst in De Graafschap

Vooral in de herfst, wanneer de bladeren rood, geel en oranje kleuren, trekken veel mensen richting het oosten voor een herfstwandeling door De Graafschap. Het gebied heeft een topreputatie als het aankomt op wildschotels. Veel bezoekers sluiten een wandeling of fietstocht in de bossen van De Graafschap af met een diner en overnachting in een van de vele wildrestaurants. De beste periode om van een wildarrangement te genieten is van oktober tot en met december.

Vond je dit interessant? Ontdek meer