Categorie:Gelderland

De Stijl in het Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum kunt u de ontwikkeling van De Stijl goed volgen. Aan de hand van honderden werken wordt u door de tijd meegenomen. Sta oog in oog met boegbeelden van de principes van De Stijl en aanschouw zelf hoe de werken door de jaren steeds abstracter worden. En behalve de kunst van De Stijl is er in het Kröller-Müller Museum nog veel meer te bewonderen. Zo is het museum tevens het thuis van de op een na grootste collectie Vincent van Gogh-schilderijen.

  • Volg de ontwikkeling van De Stijl in het Kröller-Müller Museum.
  • Met honderden werken van Stijlkunstenaars is het Kröller-Müller Museum de schatkamer van De Stijl.
  • Geniet van de prachtige natuur van de Veluwe.

Helene Kröller-Müller en De Stijl

Oprichtster van het Kröller-Müller Museum was de rijke Helene Kröller-Müller (1869-1939). Als een van de eerste Europese vrouwen zette ze een grote en belangrijke kunstverzameling neer. Naast werken van iconen als Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Claude Monet verzamelde ze ook werken van de kunstenaars van De Stijl. Het Kröller-Müller Museum heeft dan ook een grote collectie kunst van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.

Rietveldpaviljoen

Midden jaren 50 ontwierp Gerrit Rietveld voor de Internationale Beeldententoonstelling in Arnhem een paviljoen waar kleinere beelden in tentoongesteld werden. Na afloop van de tentoonstelling werd het paviljoen afgebroken. Gelukkig werd het in 1964 opnieuw opgebouwd in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Vanaf dat moment heette het niet meer Sonsbeekpaviljoen, maar Rietveldpaviljoen.

De Stijl in Gelderland

Cultuur en natuur komen samen in Gelderland, de grootste provincie van Nederland. U vindt musea voor beeldende kunst in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het Kröller-Müller Museum, schatkamer van De Stijl, ligt hier midden tussen prachtige zandverstuivingen, ruige heide en groene bossen.

Tip van de redactie

Na uw bezoek aan het Kröller-Müller Museum zin gekregen om de prachtige natuur van de Veluwe te verkennen? Bij het museum kunt u gratis een witte fiets lenen, zodat u op uw eigen tempo alle landschappen die de Veluwe rijk is kunt verkennen. En misschien spot u zelfs een hert of wild zwijn! Wilt u zich liever nog verder onderdompelen in De Stijl? Bezoek dan een van de andere Stijlsteden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer