Gelderland speelde een belangrijke rol tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden in 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden plaats. Er werd zwaar gevochten rond Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Enkele maanden later startte hier het Rijnlandoffensief waarbij de geallieerde legers optrokken naar de Rijn.

- Herdenk op verschillende plekken bij Oosterbeek en Arnhem de Slag om Arnhem.
- Bezoek het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 bij Groesbeek in het voormalige strijdgebied.
- Luister naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog bij de Liberation Route-luisterplekken.
Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was één van de grootste, geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog en vond plaats in september 1944. Het doel was om bruggen over de rivieren Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier zouden de geallieerde troepen de Siegfriedlinie, een verdedigingslinie die vanaf Zwitserland tot bij Kleve liep, kunnen omzeilen. Men hoopte met een snelle opmars naar het Ruhrgebied en Berlijn de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen. De bruggen in Eindhoven en Nijmegen werden veroverd, maar het lukte de geallieerden niet de laatste brug bij Arnhem te veroveren: het werd een 'brug te ver'.

Rijnlandoffensief
Nadat Operatie Market Garden mislukte, bedachten de geallieerde troepen een andere manier om naar het hart van Nazi-Duitsland op te trekken: het Rijnlandoffensief. Met enkele grootschalige operaties wilden ze het gebied ten westen van de Rijn zuiveren van Duitse troepen en de rivier zelf oversteken. Begin februari 1945 werden 500.000 geallieerde soldaten rond Groesbeek en Nijmegen bijeen gebracht, samen met 1.000 kanonnen en 34.000 voertuigen. Het werd het grootste offensief dat ooit vanaf Nederlandse bodem werd ingezet.

Musea
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek vertelt het complete verhaal van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. In het museum ervaart u de oorlog, de bezettingstijd en de bevrijding van Nederland en Europa.
Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience (900 m2) waant u zich midden in de strijd en ervaart u op indringende wijze de Slag om Arnhem.
Aan de voet van de historische John Frostbrug in Arnhem, beroemd geworden door de oorlogsfilm ‘A Bridge Too Far’, bevindt zich het nieuwe informatiecentrum 'Airborne at the Bridge’. Hier ontdekt u alles over de hevige gevechten in 1944 tijdens de Slag om Arnhem.
Het Informatiecentrum De Polen van Driel in het dorpje Driel belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade tijdens Operatie Market Garden.

Liberation Route Gelderland
Op verschillende plekken in de provincie liggen grote veldkeien waar u naar verhalen uit de oorlog kunt luisteren: de zogenaamde luisterplekken. Op www.liberationroute.com vindt u de locaties. Bent u niet in de buurt van een luisterplek? De verhalen kunt u ook online beluisteren of downloaden via de Liberation Route Europe-app. Op de website vindt u ook routes en arrangementen.
