© Gijs Versteeg via MarketingOost

Wist je dat de oude kern van de Hanzestad Elburg slechts 250 bij 350 meter groot is? Maar de lijst met monumenten en historische gebouwen is lang en het plaatsje is omringd door grachten, wallen en stukken stadsmuur.

  • Maak een stadswandeling langs de vele monumenten.
  • Bezoek Museum Elburg in het oude vrouwenklooster.
  • Vaar mee met een originele Botter.
Adres:
Jufferenstraat 8
8081CR Elburg
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
Elburg maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond: een samenwerkingsverband van handelaren en steden om gezamenlijk hun handel te beschermen en uit te breiden. Net als bij de andere Hanzesteden bloeide de welvaart in Elburg in deze tijd. En dat is nog altijd te zien. Elburg kent vele gebouwen uit deze tijd, zoals het Gruithuis waar bierkruiden werden verhandeld en de Vischpoort, een middeleeuwse verdedigingstoren.

Bekijk deze video

Wat is er te doen in Elburg?

Terwijl de stad klein is, zijn er bijzonder veel musea te bezichtigen. In het 15e -eeuwse Agnietenconvent, het vrouwenklooster, is tegenwoordig Museum Elburg gevestigd. In het gebouw zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de stad. Ook de kazematten, een van de oudste nog bestaande kanonkelders, en het muurhuisje waar de armste inwoners van Elburg woonden, horen bij Museum Elburg.

Elburg is een uitstekende plek voor liefhebbers van watersport en natuur. Zo is het hier mogelijk om mee te varen met een originele Botter. Deze traditionele zeilschepen werden vroeger gebruikt voor de visserij. Ook kan je op het Veluwemeer een kano of kajak huren, kyte- en windsurfen en natuurlijk zwemmen.

Waar kunt u lekker eten in Elburg?

De stad beschikt over bijzonder veel gelegenheden waar je heerlijk kunt eten. Loop door de Jufferstraat waar je in sfeervolle oude panden restaurants vindt als de Zilverzoen en restaurant de Haas. In restaurant ’t Olde Regthuys werd vroeger recht gesproken, nu kan je er heerlijk eten.

Tip van de redactie: Fietsliefhebbers kunnen prachtige routes rond het Veluwemeer maken. Hierbij kan je gebruik maken van een fietspont. Ook kan je een prachtige route fietsen langs de vele landgoederen die in de omgeving te vinden zijn.
Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer