© Henriette V via Shutterstock
Categorie:Gelderland

Nationaal Landschap de Gelderse Poort

De Gelderse Poort is een uniek en prachtig rivierenlandschap met unieke flora en fauna, waar u heerlijk kunt fietsen en wandelen.

  • Ervaar de prachtige natuur van de Gelderse Poort.
  • Ontdek wilde dieren als bevers, dassen en sternen in Nationaal Landschap de Gelderse Poort.
  • Geniet na een lange wandeling of fietstocht bij één van de gezellige horeca-gelegenheden.
Adres:
Gerard Noodtstraat 121
6511ST Nijmegen
Toon locatie in Google Maps
Vanaf de Duitse grens tot aan Nijmegen stroomt rivier de Waal door een landschap dat wordt gekenmerkt door uiterwaarden, oeverwallen, duinen en de stuwwal waarop de plaatsen Nijmegen en Ubbergen liggen. Gelderse Poort, zoals dit Nationaal Landschap wordt genoemd, is een rivierlandschap met een lange bewoningsgeschiedenis.

Bevers, ganzen en wilde paarden

Eeuwenlang hebben mensen er alles aan gedaan om het water van de rivier de Waal te controleren. Sinds twee decennia is het oeverland in de Gelderse Poort weer teruggegeven aan de rivier. Het gevolg van dit besluit is een gevarieerd en ruig landschap met plassen, (riet)moerassen en bossen. Boswachters en natuurliefhebbers hebben hier de laatste jaren talloze nieuwe planten- en kruidensoorten ontdekt.

Loopt u door de Gelderse Poort, dan is de kans groot dat u oog in oog komt te staan met wilde paarden en runderen. Er is geen reden om bang te zijn voor deze indrukwekkende beesten, maar probeer ze niet te aaien. Andere bijzondere dieren die weer teruggekeerd zijn naar de Gelderse Poort zijn de bever, de das, de zwarte stern, blauwborst, veldleeuwerik en kwartelkoning. ‘s Winters overwinteren hier meer dan 150.000 ganzen!

Natuur en Nijmegen

Fietsen, wandelen en vissen zijn slechts enkele van de activiteiten waarvan u kunt genieten in de Gelderse Poort. Er zijn voldoende voorzieningen en horecagelegenheden, die uw tocht veraangenamen. Veel wandelaars komen zich hier voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse, het grootste wandelevenement van de wereld, dat ieder jaar in deze omgeving wordt gelopen.

De kans is klein dat u de natuur beu bent, maar mocht u behoefte hebben aan het stadse leven dan ligt Nijmegen om de hoek. Musea, winkels en terrassen ten overvloede in deze gezellige studentenstad.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer