© Villa Mondriaan
Categorie:Gelderland

Museum Villa Mondriaan

De wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan bracht zijn latere jeugd door in het pittoreske Winterswijk. Zijn ouderlijk huis is nu een museum dat een fascinerend inzicht biedt in zijn leven, inspiratiebronnen en kunstwerken die wereldwijd worden geprezen.

  • Bewonder Mondriaans vroege werken op de plek waar hij ze schilderde.
  • Hoor de verhalen achter Mondriaans werk tijdens een gratis audiotour.
  • Neem een kijkje in de kindertijd en het familieleven van de beroemde kunstenaar.
Adres:
Zonnebrink 4
7101NC Winterswijk
Toon locatie in Google Maps

Bezoek Villa Mondriaan

Piet Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort. Zijn geboortehuis is nu een museum: het Mondriaanhuis. Tussen zijn 8ste en 20ste levensjaar woonde hij in Winterswijk, Gelderland. In deze witte villa, gelegen aan de Zonnebrink 4, leerde hij de basisbeginselen van het tekenen en schilderen van zijn oom en vader, die hoofdonderwijzer bij het naastgelegen schoolgebouw was.

Mondriaan groeide uit tot een leidend figuur van kunstbeweging De Stijl, die wordt gekenmerkt door abstracte, geometrische vormen en primaire kleuren. Zijn passie voor kunst ontdekte hij echter in deze villa in Winterswijk, waar hij zijn unieke, non-figuratieve stijl ontwikkelde die de wereld zou gaan veroveren.

In 1984 kochten twee bewoners uit Winterswijk, Jan en Elizabeth Nijhuis, de villa en redden het daarmee van de sloop. Later trokken ze Wim van Krimpen aan, oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Met steun van een mecenas kocht hij het aangrenzende schoolgebouw en bouwde een uitbreiding die de twee gebouwen met elkaar verbindt. In 2013 werd Museum Villa Mondriaan geopend door prinses Beatrix. De gebouwen zijn nu een inspirerend museum waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in het leven van Mondriaans familie en zijn invloedrijke schilderijen van dichtbij kunnen bewonderen. Leer meer over de verhalen achter zijn werk tijdens de gratis audiotour die het museum aanbiedt.

Wandel in de voetsporen van Mondriaan

Museum Villa Mondriaan heeft een uiteenlopende collectie van Mondriaanschilderijen, die in langdurige bruikleen zijn van het Gemeentemuseum Den Haag. Na het verkennen van zijn huis en kunst, kunnen bezoekers in de voetsporen van de jonge kunstenaar treden en zijn vroege inspiratiebronnen bekijken. Wandel door de prachtige omgeving van Winterswijk en bewonder de weelderige bossen en boerderijen die terug te vinden zijn in zijn vroege landschapsschilderijen.

Bezienswaardigheden in Winterswijk

Winterswijk is een rustig dorp in het oosten van Gelderland. De rustige sfeer, wijngaarden, wandelroutes door het bos en fietsroutes maken het een ideale plek om te bezoeken. De stad heeft ook een historisch centrum en gezellige winkelstraten. Gelderland staat bekend om zijn goede keuken – Winterswijk is daarop geen uitzondering en biedt een indrukwekkend aanbod van gespecialiseerde restaurants die werken met streekproducten. Ervaar culinair Gelderland in een van de vele toprestaurants die de provincie rijk is. Deze regio is ook de thuisbasis van het Nationaal Landschap Winterswijk: 22 acres aan adembenemende bossen, boerderijen en beekjes, waar zeldzame vogels en dieren kunnen worden gespot.

Vond je dit interessant? Ontdek meer