Vrijheidsmuseum waaloversteek
© Flip Franssen
Categorie:Gelderland

Vrijheidsmuseum

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem, ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt midden in het gebied van twee van de belangrijkste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog: Market Garden en Veritable.

  • In 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.
  • Leer over de aanloop naar de oorlog, de bezettingstijd, de bevrijding en de wederopbouw van Nederland.
  • Het Vrijheidsmuseum is geschikt voor jong en oud.
Adres:
Wylerbaan 4
6561KR Groesbeek
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Operation Market Garden

Vanuit historisch perspectief bevindt het Vrijheidsmuseum zich op een unieke plaats: in september 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit inmiddels bevrijde gebied het immense Rijnlandoffensief (Operatie Veritable), ten gevolge waarvan grote delen van Duitsland en Nederland door de geallieerden werden ingenomen en vervolgens de basis werd gelegd voor de algehele bevrijding van West-Europa.

Beleef het belang van vrijheid

De rode draad van de vaste expositie is vrijheid. Ontdek de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten uit verschillende perspectieven. Wat zie jíj als je naar de geschiedenis kijkt en hoe zou jíj gehandeld hebben?  

Krijg een nieuwe kijk op vrijheid en geschiedenis in het interactieve Vrijheidsmuseum.  De vele authentieke voorwerpen, documenten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. Kijk naar de fascinerende films, zie de indrukwekkende foto’s en beleef de geschiedenis en de actualiteit.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer