© Artur Rutkowski - Unsplash
Categorie:Gelderland

Proef het seizoen: Hollandse aardbeien

Heerlijk fris en supergezond; Nederlanders zijn gek op aardbeien. Zo uit het handje met wat suiker, op een witte boterham of in lekkere jam... niet voor niets noemen we ze ‘Zomerkoninkjes!

  • Het aardbeienseizoen duurt tegenwoordig van maart tot december.
  • Ga zelf aardbeien plukken en proef ze vers van het land.

Aardbeien zitten boordevol vitamine C en al eeuwen geleden werden ze dan ook gebruikt voor medicinale doeleinden. Vandaag de dag worden ze vooral gegeten als lekkernij op brood, bij desserts of verwerkt tot heerlijke jam.

Hoe worden ze gekweekt?

Aardbeien worden geteeld in de volle grond, maar ook in potjes onder glas en plastic. Dat betekent dat ze vandaag de dag in Nederland bijna het hele jaar door, van begin maart tot eind december, geteeld kunnen worden. Sommige kwekers proberen zelfs, door verwarming in de winter en koeling in de zomer, het seizoen nog verder te rekken.

Het aardbeienseizoen

Het échte aardbeienseizoen, voor de ‘vollegrond-aardbeien’, start elk jaar zo rond juni. Vervolgens geven de aardbeienplantjes een week of 6 tot 8 later dan weer een volgende oogst. Het plukken moet met beleid gebeuren, want voor je het weet komen er beurse plekjes in. Daarna is het lekker genieten van deze zoete zomerkoninkjes.

Proef de verse aardbeien

Gelderland, of de Betuwe, is het gebied in Nederland waar volop fruit wordt geteeld. Hier zijn dan ook vele bedrijven waar u, in de zomer, kunt kijken hoe de aardbeien gekweekt worden en ze vervolgens zelf plukken en eten. Erg leuk om samen met kinderen te doen!

Wij hebben voor u 3 leuke adresjes geselecteerd waar uzelf de aardbei kunt plukken en proeven:


1. Groot Antink

Vanaf half juni kunt u hier diverse soorten fruit plukken zoals bessen, frambozen en aardbeien. Ook verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel zelfgemaakte jam (volgens grootmoeders recept) en andere heerlijke streekproducten, aanrader!

Adres: Vredenseweg 106, Groenlo

2.Hof van Twello

Vanaf half juni kunt u hier aardbeien plukken op het 18 hectare grote veld.

Adres: Rijksstraatweg 17, Twello

3. Fruitbedrijf de Hoenderik

Vanaf half juni kunt u hier aardbeien plukken.

Adres: Lingedijk 180, Tricht

Vond je dit interessant? Ontdek meer