© RPW de Jong via Shutterstock
Categorie:Gelderland

Winterswijk, waar Mondriaan zijn passie ontdekte

Het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan in Winterswijk is vandaag de dag Museum Villa Mondriaan. U kunt hier terecht voor een goede indruk van de vormende jaren van de meester. Piet Mondriaan verhuisde op achtjarige leeftijd naar Winterswijk. Al vroeg leerde hij tekenen van zijn vader, die tekenleraar was. Geregeld trok Mondriaan de natuur rondom Winterswijk in om te leren schilderen. In deze omgeving vond hij inspiratie voor zijn eerdere, realistische werken.

  • Bezoek het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan.
  • Ontdek de omgeving waar Piet Mondriaan zijn inspiratie opdeed.
  • Beleef Museum Villa Mondriaan met de gratis audiotour.
Adres:
Zonnebrink 4
7101NC Winterswijk
Toon locatie in Google Maps

Museum Villa Mondriaan

In Villa Mondriaan te Winterswijk kunt u het vroege figuratieve werk van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan bewonderen. Zijn zoektocht naar het universele schilderij was levenslang en deze vroege periode in zijn leven bleef hem inspireren. Bestudeer Klein Jantje uit 1896 in Villa Mondriaan, dit werk laat namelijk nog niet vermoeden dat de jonge meester uiteindelijk een grote vernieuwer van de moderne beeldende kunst zou worden.

Het Spirituele Pad

In de tentoonstelling Het Spirituele Pad van Benno Tempel, directeur van het Kunstmuseum Den Haag, staat de religieuze zoektocht van Piet Mondriaan centraal. Deze zoektocht heeft heel zijn leven geduurd en heeft invloed gehad op nagenoeg al zijn werken. Een mooi voorbeeld van de veranderende visie van de meester is zijn portret van een meisje met bloemen, Kindje uit 1900 – 1901, te bewonderen tijdens de tentoonstelling.

Mondriaan groeide op in een streng calvinistisch gezin. Later maakte het christelijke gedachtengoed plaats voor theosofie. Religie en ook filosofie hebben een prominente invloed gehad op Mondriaans abstracte stijl.

Museum Villa Mondriaan werkt nauw samen met het Kunstmuseum Den Haag dat 300 werken van Mondriaan in beheer heeft. Tijdens deze tentoonstelling kunt u ook een audiotour beluisteren, ingesproken door Benno Tempel.

De Stijl in Gelderland

Gelderland is rijk aan bijzondere natuur- en cultuurschatten en tevens de grootste provincie van Nederland. De provincie biedt musea voor beeldende kunst in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Winterswijk ligt in het oosten van Gelderland en is de plek waar Piet Mondriaan opgroeide en zijn passie voor schilderen ontdekte.

Tip van de redactie

Kunt u geen genoeg krijgen van het werk van Mondriaan en de kunstenaars van De Stijl? Bezoek dan één van de andere Stijlsteden. Ontdek de grootste collectie Mondriaans ter wereld in Den Haag of aanschouw de ontwikkeling van De Stijl in het Kröller-Müller Museum.

Vond je dit interessant? Ontdek meer