Nationaal Landschap Winterswijk
© Annet Piek via Achterhoeks Bureau voor Toerisme
Categorie:Gelderland

Nationaal Landschap Winterswijk

Winterswijk, met z’n unieke flora en fauna, is een ‘Nationaal Landschap’ waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. U ziet kronkelende beekjes, bossen en akkers, afgewisseld met mooie stadjes. Kortom, een deel van Gelderland dat zeker een bezoekje waard is.

  • Ontdek natuurgebied Winterswijk en het gelijknamige stadje.
  • Bezoek de prachtige boerderijen en molens in de omgeving.
  • Maak een fiets- of wandeltocht door dit prachtige natuurgebied.

Rijke historie

In het oostelijkste puntje van de Achterhoek ligt het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit stille bosgebied tegen de Duitse grens kent een lange en rijke historie. In de middeleeuwen was het plaatsje Bredevoort een belangrijke stad. Tegenwoordig is Winterswijk de grootste plaats in het gelijknamige gebied. Het cultuurhistorische centrum van Bredevoort geniet een beschermde status.

Een essenlandschap

Winterswijk kent een essenlandschap. Dat wil zeggen dat je door het hele gebied veel verhoogde akkers vindt, waar al eeuwenlang landbouw wordt bedreven. De akkers worden afgewisseld met weilanden, hoogveen en bos. In het gebied bevinden zich zo’n 300 boerderijen en enkele kloosters en kapellen.

Langs de boerderijen, gehuchten en akkers van Nationaal Landschap Winterswijk lopen ook veel meanderende beken door smalle dalen. Er zijn daarom relatief veel watermolens, die vroeger een belangrijke rol voor de landbouw speelden, maar tegenwoordig vooral prachtige foto’s opleveren.

De tijd staat stil in Winterswijk

Het lijkt wel alsof Winterswijk ontsnapt aan de hedendaagse drukte. Het is bijna alsof de tijd er stil staat. Met andere woorden, het is de perfecte plek om tot rust te komen. Tijdens uw fiets- en wandeltochten door het historische landschap van Winterswijk loopt u een goede kans dat u ongemerkt de grens met Duitsland oversteekt.

Bredevoort heeft zich de laatste jaren geprofileerd als boekenstad van Nederland. De stad telt veel boekantiquariaten en boekhandels, die geregeld ook op zondag de deuren openen voor publiek. Verder organiseert Bredevoort maandelijks boekenmarkten, exposities en literaire evenementen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer