© Dietmar Hesse
Categorie:Groningen

Arboretum Notoarestoen

Bezoek de unieke en uitgebreide collectie planten en bomen van het Arboretum Notoarestoen; een prachtig project van notaris Smit met een uitgesproken passie.

  • Leer meer over de unieke notaris en zijn tuin vol zeldzame bomen en planten.
  • Ontdek de collectie van meer van duizend verschillende rhododendrons.
  • Bekijk de vele uitheemse boomsoorten, waaronder een sequoia en een honingboom.
In Arboretum Notoarestoen in Eenrum (vlak boven Groningen) kunt u genieten van prachtige uitheemse naald- en loofbomen. Ook kunt u één van de grootste collecties rododendrons van Nederland bewonderen. Er zijn zo’n duizend verschillende soorten aangeplant. Het Arboretum Notoarestoen, wat notaristuin betekent, is het levenswerk van notaris Smit. Sinds zijn overlijden in 2002 is een stichting in het leven geroepen om zijn levenswerk in stand te houden.

Geschiedenis Arboretum Notoarestoen

Notaris mr. C.N. Smit begon in 1968 met ongeveer dertig vrijwilligers met de aanleg van het arboretum, dat twee hectare groot is. In de daaropvolgende jaren is het binnengebied opgevuld met zeshonderd verschillende soorten uitheemse naald- en loofbomen en duizend soorten rododendrons. Notaris Smit was ervan overtuigd dat deze bijzondere soorten het goed zouden doen op het Groningse land. Hij haalde stekken uit Amerika, Engeland, Duitsland en Denemarken. De bomen en struiken werden met veel zorg geplant en verzorgd.

Unieke Rhododendronsoorten

De tuin bevat een aantal zeer zeldzame, grootbladige, rhododendronsoorten afkomstig uit China, de Himalaya en Tibet. De bladen van de rhododendron sinogrande kunnen wel een halve meter groot worden. Rondom de vijver staan een majestueuze sequoia ofwel mammoetboom (in Amerika bestaan exemplaren van wel 2000 jaar oud), een honingboom en drie moerascypressen. Bij de ingang van de tuin staat een hokje met een bomenlijst. Elke boom is voorzien van een nummer.

Vond je dit interessant? Ontdek meer