© Marketing Groningen
Categorie:Groningen

De Menkemaborg

Bezoek de Menkemaborg, een kasteelmuseum met schitterende tuinen en ontdek hoe de Groninger jonkers leefden in de 17e en 18e-eeuw.

  • Bezoek van maart tot en met december het schitterende Menkemaborg.
  • Wandel door de eeuwenoude kasteeltuin en bekijk het theehuis, het doolhof en de moestuin.
  • Menkemaborg is een volledig ingericht huis en geeft een indrukwekkend beeld hoe men hier in de 18e-eeuw woonden en leefden.

Huis en tuin

De Menkemaborg te Uithuizen is in oorsprong een uit de 14e-eeuw daterend huis. Het is sinds de ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks gewijzigd. U kunt van maart tot en met december de Menkemaborg bezoeken en wandelen door de ruime vertrekken van het huis en onder andere het kabinetorgel aanschouwen.

De kasteeltuin van De Menkemaborg is een schitterend voorbeeld van 18e-eeuwse stijl. Er is een theehuis, doolhof, boomgaard en een moestuin. De tuinen zijn gereconstrueerd naar het originele tuinplan voor het kasteel uit 1705.

Groninger jonkers

De familie Alberda, de bewoners tijdens de verbouwing, liet kunstenaars het interieur verfraaien. Dit gebeurde met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen. De kamers zijn volledig ingericht met prachtige meubelen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17de en 18de eeuw. Het totale complex van borg met tuinen en singels geeft een beeld van hoe de Groninger jonkers in de 17de en 18de eeuw leefden.

Het schathuis

De naam schathuis is afkomstig van het Friese woord ‘skat’ of ‘sket’, dat vee betekent. In feite is een schathuis de boerderij bij een borg. In het schathuis werden vroeger de koetsen en de paarden gestald, werd hooi opgeslagen, maar er werd eveneens gekookt en bier gebrouwen. Nu is in het schathuis een pannenkoekenrestaurant gevestigd, waar u een pannenkoek kunt eten op het terras met uitzicht over de Menkemaborg.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer