Categorie:Groningen

Lauwersmeer-fietsroute (43 km)

Op de 43 kilometer lange fietsroute rond het Lauwersmeer – op de grens tussen de provincies Groningen en Friesland in het uiterste noorden van Nederland – ontdekt u een keur aan prachtige fauna en flora. Met zijn gevarieerde en wilde landschappen is de regio een genot voor iedere natuurliefhebber. Het gebied ontstond in 1969, toen de Lauwerszee werd afgesloten en van de Waddenzee werd gescheiden. Tegenwoordig wordt het Lauwersmeer gekenmerkt door zijn eigen unieke cultuur, karakter en natuurlijke habitats. Ontdek de traditionele vissershavens Zoutkamp en Lauwersoog, word één met de natuur in ongerepte gebieden als de Marnewaard en de Kollumerwaard, en maak tussenstops in historische terpdorpjes als Anjum. En de sportievelingen onder u kunnen tijdens een bezoek aan een van de naburige recreatieparken naar hartelust watersporten.

  • Stel je eigen avonturenreis samen, op een 43 kilometer lange fietsrondgang door prachtige flora en fauna.
  • Bewonder de bijzondere diersoorten van Nederland, van zeehonden tot roofvogels.
  • Maak tussenstops in de haven van Lauwersoog en geniet van een maaltje vers vis.

Vertrek vanuit Zoutkamp

Het historische vissersdorp Zoutkamp is het ideale vertrekpunt voor uw verkenning van het Lauwersmeergebied. Voordat de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten, bruiste het hier van de trawlers en garnalenvissers, waarna de voornaamste vissershaven naar Lauwersoog werd verplaatst. Maar de visserijcultuur is hier nooit verdwenen en het plaatsje heeft nog altijd een levendige haven, omringd door kleurrijke houten gebouwen. Vanuit Zoutkamp fietst u langs het water in noordelijke richting en maakt u een rondje tegen de klok in rond het Lauwersmeer.

Vervolgens bereikt u de rand van de Marnewaard, een ander hoogtepunt van het Nationale Park Lauwersmeer. Het is een uitgestrekt toevluchtsoord voor veel van de fauna die u op deze route in het regenseizoen tegenkomt en die hier beschutting zoekt in bosjes en riet. U zult hier zeer waarschijnlijk interessante dieren tegenkomen, want in de Marnewaard leven veel konijnen en hazen, en met enig geluk kunt u hier ook een roofvogel zien jagen. In dit gebied bevindt zich ook een oefenterrein van het Nederlandse leger; als de schietbaan in gebruik is, is een gedeelte van het Lauwersmeer dan ook verboden gebied. Maar maakt u zich geen zorgen: dit terrein wordt altijd duidelijk met borden aangegeven.

Lauwersoog

Een van de hoogtepunten van de route is ongetwijfeld het dorp Lauwersoog, dat met zijn vissershaven – een van de belangrijkste van de provincie Groningen – een geliefde tussenstop voor fietsers is. Het is ook een geweldige plek om iets van de heerlijke vis uit de streek te proeven, waaronder natuurlijk ook de haring – een echte Nederlandse klassieker. Hier bevindt zich ook het Museum 't Fiskershúske, een openluchtmuseum gewijd aan de nautische geschiedenis van de streek. U kunt Lauwersoog niet bezoeken zonder de plaatselijke haven te bekijken, met zijn prachtige uitzicht over de Waddenzee en de Waddeneilanden. De Waddenzee is een Werelderfgoed en vooral populair bij zeehondenspotters en wadlopers.

Fietsers kunnen hier volop genieten van de natuurpracht van het Nationaal Park Lauwersmeer, een gebied van wuivende rietvelden, dichte bossen en zandplaten met een waarlijk uitzonderlijke fauna. Iedereen kan de dieren in deze streek bewonderen – van herten tot paarden en veedieren – maar het zijn vooral de vogelaars die hier worden verwend, want het gebied rond Lauwersoog is een toevluchtsoord voor lepelaars, grutto’s, aalscholvers en talloze andere vogelsoorten. Oplettende avonturiers kunnen er zelfs zeearenden spotten, goed herkenbaar aan hun kenmerkend brede vleugels en driehoekige witte staart.

Anjum & Oostmahorn

Daarna gaat het richting het historische dorpje Anjum, dat zeker een diepe indruk zal achterlaten. Anjum dateert uit het jaar 1000 en is een prachtig voorbeeld van de terpdorpen in deze streek, die werden gebouwd op kunstmatige heuvels om ze te beschermen tegen overstromingen. De route loopt daarna weer terug naar het Lauwersmeer, langs het historische, zestiende-eeuwse havendorp Oostmahorn. Zij die na alle prachtige natuur en rust van het Lauwersmeer wel een actieve tussenstop kunnen gebruiken, zullen zich in de recreatieparken in het gebied goed thuis voelen. Aan het meer zelf ligt een reeks van watersport- en gezinsattracties, waar u kunt zeilen, volleyballen en zwemmen. En het meer zelf is natuurlijk het hele jaar door een ideale plek voor surfers, zeilers en kanovaarders.

Kollumerwaard

Na het passeren van de sluizen van de Dokkumer Nieuwe Zijlen, die Friesland al eeuwenlang voor overstromingen behoeden, bereik je op het zuidelijke gedeelte van de route de Kollumerwaard, een ander uitgestrekt natuurgebied van grasland, moerassen en rietvelden. Net als de rest van het park wemelt het hier van de ganzen, buizerds, valken en andere vogels. Maar het gebied is vooral bekend om zijn grote populatie Schotse hooglanders (rundvee) en konikpaarden, zodat u alle kans heeft verrast te worden door de vredige aanblik van grazend wild. Als u geen haast heeft, stap dan van de fiets en onderneem een paar uitstapjes te voet. Dankzij de vogelkijkhutten en observatieplatforms kunt u de wilde natuur eens goed bekijken en krijgt u een nieuw perspectief op het landschap.

Praktische informatie

Totale afstand: 43 kilometer

·         Vertrek en aankomst: Zoutkamp

·         Zoutkamper Ril: richting knooppunt 6

·         Vogelkijkhut ‘Jaap Deensgat’: richting knooppunt 6

·         Ballastplaat: van knooppunt 6 naar knooppunt 5

·         Lauwersoog: van knooppunt 5 naar knooppunt 4

·         Spuisluizen: richting knooppunt 4

·         Waddenzee, een UNESCO-Werelderfgoed: richting knooppunt 4

·         Bantpolder: van knooppunt 4 naar knooppunt 45 en daarna 46

·         Anjum: van knooppunt 46 naar knooppunt 13

·         Oostmahorn: richting knooppunt 13

·         Ezumazijl: van knooppunt 13 naar knooppunt 50

·         Vogelkijkhut ‘Sylkajút’: van knooppunt 50 naar knooppunt 83 en daarna 85

·         Dokkumer Nieuwe Zijlen: van knooppunt 85 naar knooppunt 84

·         Kollumerwaard: richting knooppunt 85

·         Voormalige schietbaan: richting knooppunt 90

Bestel vandaag nog uw gidsje bij de Lauwersmeer-fietsroute!

Tip van de redactie: Er is niets beter dan een goede nachtrust in het midden van de natuur na een lange dag van fietsen en het bekijken van bezienswaardigheden. Dus doe net als de Nederlanders en tover uw fietsavontuur rond het Lauwersmeer om in een kampeertour. Verspreid over het Nationaal Park Lauwersmeer vindt u een keur aan uitstekende campings. En breng zeker ook een bezoek aan de naburige Hortus Botanicus in Haren, een van de oudste botanische tuinen van Nederland.

Bekijk deze video: Lauwersmeer

Vond je dit interessant? Ontdek meer