© Marc Venema via Shutterstock
Categorie:Groningen

Nationaal Landschap Middag-Humsterland

Bezoek het oudste cultuurlandschap van Nederland en ontdek de mooie vergezichten die vele kunstenaars inspireerde voor hun schilderijen.

  • Nationaal Landschap Middag-Humsterland is het oudste cultuurlandschap van Nederland.
  • Fiets of wandel door het prachtige boerenlandschap van Middag-Humsterland.
  • Bezoek de vele historische monumenten zoals het 12e-eeuwse Cisterciënzer klooster in Aduard.

De eilanden Middag en Humsterland

Boven de stad Groningen ligt Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Door opgravingen van 500 jaar voor Christus weten de bewoners van Middag-Humsterland dat het al eeuwenlang bewoond wordt. Het landschap zag er toen wel totaal anders uit.

Duizend jaar geleden waren Middag en Humsterland twee eilanden in de Lauwerszee. Het water trok zich langzamerhand terug, natte gebieden vielen droog en de eilanden werden opgeslokt in het landschap. De dichtgeslibde wadgeulen zijn tegenwoordig te herkennen als bochtige wegen of slingerende sloten in het landschap.

Het boerenland van Groningen

Nationaal Landschap Middag-Humsterland is een boerenlandschap van akkers, sloten en eeuwenoude dorpjes. Het weidse landschap levert vergezichten op, waar ook de schilders van het kunstenaarscollectief De Ploeg begin negentiende eeuw niet op uitgekeken raakten. In het Groninger Museum hangen veel schilderijen van het landschap van Middag-Humsterland, maar u kunt het beste het uitgestrekte landschap zelf ervaren.

Als u een fietstocht of wandeling gaat maken door Middag-Humsterland dan kunt u onmogelijk ontkomen aan de talloze historische monumenten. Een van de hoogtepunten is het 12e-eeuwse Cisterciënzer klooster te Aduard, wat ook een museum heeft waar de historie van het gebouw wordt uitgelicht. Andere attracties zijn de romaanse kerken, klassieke boerderijen en de vele dorpsgezichten. De dorpen in deze omgeving zijn allemaal gebouwd op een terp en worden daarom ook wel wierdendorpen genoemd.

Fietsen en wandelen in het Hoge Noorden

Middag-Humsterland is een heerlijk gebied om uit te waaien. De voorzieningen voor fietsers en wandelaars zijn in topconditie. U kunt tochten van verschillende afstanden maken of het beroemde Pieterpad volgen. Op reliëf hoeft u niet te rekenen. De enige weerstand die u kunt verwachten is tegenwind. Accommodaties in Middag-Humsterland variëren van hotels tot boerderijen en voor een culinair hoogtepunt kunt u dineren bij Herberg ‘Onder de Linden’ *, een aanrader!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer