Categorie:Limburg

De bevrijding van Limburg

Het Amerikaanse leger stak in september 1944 bij Maastricht vanuit België de Nederlandse grens over: het begin van de bevrijding van Nederland. Het lukte de geallieerden om grote delen van Limburg al in hetzelfde jaar te bevrijden. Op diverse plekken in de provincie kunt u historische plekken, begraafplaatsen, monumenten en Liberation Route luisterplekken vinden. Deze plekken herinneren aan de hevige gevechten die aan de bevrijding vooraf gingen.

Margraten
  • Ontdek bij de luisterplekken hoe Roermond werd getroffen als frontstad.
  • Bezoek de militaire begraafplaatsen bij Ysselsteyn en Margraten.
  • Wees zelf in het Eyewitness Museum ‘ooggetuige’ van de strijd.

Bevrijding van Limburg

De geallieerde troepen staken bij het dorpje Mesch in Zuid-Limburg de Nederlandse grens over. Slechts twee dagen later werd Maastricht bevrijd. In de periode erna ontstonden zware gevechten in de rest van de provincie. De rivier de Maas werd een frontlijn. Roermond werd grotendeels ontruimd en de toren van de kathedraal opgeblazen.

Op 1 maart 1945 bevrijdden de geallieerden Venlo, in het noorden van Limburg. Belangrijk hierbij was ook de overname van het vliegveld dat de naam ‘Yankee 55’ kreeg. De plek moest wel geheel opnieuw opgebouwd worden; de Duitsers hadden alle gebouwen en landingsbanen voor het verlaten opgeblazen. Bij gebrek aan gebouwen, zetten de Amerikanen een tentenkamp op dat ook wel ‘Venlo-Hilton’ werd genoemd. Uiteindelijk was pas in 1945 de hele provincie Limburg bevrijd.

Bezienswaardigheden

Op verschillende plekken in Limburg kunt u oorlogsbegraafplaatsen bezoeken. Bij Margraten bij Maastricht liggen 8.301 Amerikaanse militairen. Ysselsteyn heeft de grootste oorlogsbegraafplaats van Nederland: ruim 32.000 Duitse militairen hebben hier hun laatste rustplaats. In Beek bezoekt u het Eyewitness Museum, waar levensechte poppen en originele materialen scènes uit de oorlog verbeelden.

Liberation Route Limburg    

In Limburg liggen grote veldkeien, de zogenaamde luisterplekken. Hier zijn hoorspelen te beluisteren over het einde van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen kunt u gratis downloaden vanaf de website of de Liberation Route Europe-app. Kijk ook voor routes en arrangementen op www.liberationroute.com.

Bekijk op de kaart

Vond je dit interessant? Ontdek meer