© Christian Brandt via Shutterstock
Categorie:Limburg

Nationaal Park De Maasduinen

Een langgerekte zandrug in Noord-Limburg vormt het gebied tussen de Maas en de Duitse grens. Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen Nijmegen en Venlo en is zo’n drie kilometer breed en twintig kilometer lang. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door bossen, heidevelden, vennen, stuifzanden en meren. Je kan een weelde aan flora en fauna in dit gebied ontdekken. Alleen vissen zijn schaars, omdat de vennetjes daarvoor te voedselarm zijn.

  • Nationaal Park de Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland.
  • Trek er op uit en ga wandelen, paardrijden of mountainbiken.
  • Combineer uw bezoek aan de Maasduinen met een rondvaart over de Maas of een wandeling door de kasteeltuinen van Kasteel Arcen.
Adres:
Bosserheide 3e
5855EA Well
Toon locatie in Google Maps

De langste rivierduinengordel van Nederland

Nationaal Park De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland. Je ziet er van alles, zoals zandverstuivingen, vennen en prachtige heide in de gebieden De Hamert en de Bergerheide. Bevers, vossen, vleermuizen, padden, hagedissen, slangen en talloze vogels komen in het gebied voor. Met wat geluk zie je ook de kraanvogel in het voor- en/of najaar. Het natuurgebied wordt natuurlijk beheerd door schapen, geiten en galloways, een hoornloos runderras uit Schotland.

Je kan je bezoek aan het natuurgebied combineren met een van de vele attracties in de buurt. De kasteeltuinen van Kasteel Arcen, een rondvaart over de Maas, het Thermaalbad Arcen en de oudste stad van Nederland, Nijmegen, liggen op nog geen half uur rijden van De Maasduinen.

Mountainbiken, paardrijden en kamperen

Nationaal Park De Maasduinen is uitstekend ingericht voor zowel recreatieve als sportieve bezoekers. Je kan schitterende wandelingen en fietstochten maken en zo nu en dan de fauna bespieden vanaf een kijkhut. Sportievelingen kunnen drie mountainbikeroutes uitproberen van enkele tientallen kilometers door het glooiende landschap.

Ook is het mogelijk om u volledig onder te dompelen in de natuur en een tent op te slaan op het natuurkampeerterrein. Voor scouting- en jeugdgroepen zijn zelfs speciale terreinen aangelegd. Vraag naar de voorwaarden, routes, kaarten en andere informatie bij de bezoekerscentra in Afferden, Well en Wellerlooi.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer