© Oolderhuuske
Categorie:Limburg

De Maasplassen

Heb je het over Midden-Limburg, dan praat je al gauw over watersport. immers, water is er alomtegenwoordig. Iedereen die ook maar enige affiniteit met waterrecreatie heeft, voelt zich op en rond de Maas én de Maasplassen al gauw als de spreekwoordelijke vis in het water. Sommigen spreken zelfs van een waar eldorado. Pretentieus of feit?

  • Ruim 30 km2 watersportplezier.
  • De Maasplassen is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.
  • Ontdek de Maasplassen het best per boot.

Watersport en –recreatie

De rivier de Maas en haar relatie met watersport behoeft geen introductie. Minstens zo interessant zijn de Maasplassen; een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Met een oppervlakte van ruim 3000 hectare bovendien het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. De Midden- Limburger en vaste bezoekers van de Maasplassen weten niet beter, maar het hele gebied is vanwege zijn diversiteit redelijk uniek te noemen. Je kunt er onder meer zwemmen, surfen, zeilen, duiken en waterskiën. Er zijn diverse moderne jachthavens, mooie dagstranden en uitstekende visstekken. Eldorado is derhalve niet eens zo’n pretentieuze benaming.

Varen op de Maasplassen

Om een indruk te krijgen van de omvang en de schoonheid van de Maas, de Maasplassen en overige Midden-Limburgse wateren, is het een aanrader gebruik te maken van de diverse boottochten en rondvaarten. Ben je zelf de gelukkige bezitter van een vaartuig, dan kun je het gebied vanzelfsprekend op eigen houtje ontdekken. Zelf geen sloep, motor- of zeilboot in de garage? Dan is huren wellicht een optie, eventueel in combinatie met een korte opleiding of cursus. Zie je het al voor je? Aan het roer van een mooi zeiljacht, zachtjes glijdend over het water. Na een poosje aan wal voor een exquise lunch in een van de vele restaurantjes. Rustig verder varen en ’s avonds de zon onder zien gaan in de glinsterende Maas. Nou?

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer