© Shutterstock
Categorie:Limburg

Landgraaf

Landgraaf, in het zuiden van bourgondisch Limburg, is een relatief jonge gemeente in een schitterende omgeving. De meeste bekendheid geniet het door Pinkpop; een meerdaags muziekfestival dat hier jaarlijks wordt georganiseerd.

  • Ontdek de Limburgse gemeente Landgraaf en geniet van oude kastelen, kerken en watermolens.
  • Bezoek muziekfestival Pinkpop en luister naar de overvloed aan wereldberoemde bands.
  • Lees hier waar u in Landgraaf heerlijk uit eten kunt.
Landgraaf dankt zijn naam aan een hele bijzondere, prehistorische gracht die dwars door de regio loopt. Vandaag de dag verbindt deze droge gracht, de ‘landgraaf’, het bewoonde deel van de plaats en de schitterende omgeving die met name bestaat uit heidegebied.

Wat kunt u doen in Landgraaf?

Hoewel Landgraaf officieel één gemeente is, bestaat het feitelijk uit verschillende, samengevoegde kernen. Rimburg is daarvan het meest oostelijke kerkdorp dat ook het meest zijn dorpse karakter heeft weten te behouden.

Pinkpop ©Sascha Teschner
Pinkpop ©Sascha Teschner

Voor liefhebbers van cultuur en architectuur zijn er in Landgraaf volop bezienswaardigheden. Zo zijn de kastelen Strijthagen en Wormdal in Rimburg de moeite van het bezoeken zeker waard, maar ook de oude hoeves en watermolens zijn bijzonder fraai. Onderdeel van de cultuur zijn uiteraard ook de oude mijnwerkersbuurten… en wilt u even een ontspannen wandelingetje maken, dan is er het heerlijke Stadspark Gravenrode.

Ten slotte, een keer per jaar wordt in Landgraaf, aan de voet van de Wilhelminaberg, Pinkpop georganiseerd; een meerdaags festival waar talloze, vaak wereldberoemde bands komen optreden en tienduizenden bezoekers op af komen.

Waar kunt u eten in Landgraaf?

Limburg staat bekend om z’n bourgondische levensstijl en lekker eten hoort daar zeker bij. Wie goed uit eten wil kan dus ook in Landgraaf prima uit de voeten. Wij hebben een paar aanraders voor u.

1. Lounge Restaurant Pomerol

Bij Pomerol stelt de chef-kok zelf een menu samen om de kwaliteit van het eten te kunnen garanderen. Al deze gerechten zijn gegarandeerd eigentijds en van uitmuntende kwaliteit. Ook de wijnkaart is een aanrader!

Adres: Hereweg 92

2. Landgoed Overste Hof

Eet de heerlijkste streekproducten in een fraaie, landelijk industriële stijl. Met uitzicht over het vijverterras en het water is het hier goed verblijven.

Adres: Overstehofweg 14

3. Santa Maria

Santa Maria is een prima Italiaans restaurant en pizzeria waar u heerlijk kunt eten in het monumentale stationsgebouw van Landgraaf (Schaesberg).

Adres: Stationsplein 65

Bereikbaarheid en parkeren in Landgraaf

Landgraaf ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Landgraaf goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Zo kunt gratis parkeren bij het stationsplein in Landgraaf. Totaal zijn er 120 parkeerplaatsen beschikbaar. Komt u voor Pinkpop, kies dan het liefst voor openbaar vervoer. Komt u toch met de auto, houd dan rekening met lange files, parkeerkosten en behoorlijke loopafstanden van de parkeerplaatsen naar het festivalterrein.

Meer in de omgeving

Bent u in Landgraaf, dan is een bezoekje aan SnowWorld Landgraaf een bijzonder uitje. In deze enorme overdekte sneeuwhallen kunt u skiën, snowboarden en gezellig après-skiën. Ook is een bezoek aan Maastricht zeker de moeite waard.

Tip van de redactie: Ontdek de fraaie natuur in de omgeving. Huur fietsen en maak een mooie fietstocht over de Brunsummerheide.

Vond je dit interessant? Ontdek meer