© Marcel van Hoorn via ANP
Categorie:Limburg

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Vlak bij Maastricht bij het plaatsje Margraten, vindt u de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. 8301 soldaten uit Amerika die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven in Nederland liggen hier begraven.

  • Bezoek de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland.
  • Leer meer over de geschiedenis tijdens een rondleiding.
  • Sta stil bij de graven van de Amerikaanse militairen die hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De begraafplaats bij Margraten ontstond al tijdens de oorlog. Bij de bevrijding vielen veel slachtoffers. Omdat Margraten toen al bevrijd was en de toenmalige commandant de slachtoffers niet op vijandelijk grondgebied wilde begraven, werd dit de aangewezen plek voor een militaire begraafplaats. Na de oorlog hebben vele Amerikaanse slachtoffers hier hun laatste rustplaats gekregen. Pas in 1960, 15 jaar na de bevrijding, werd Margraten officieel geopend door koningin Juliana.

Het grondgebied van de begraafplaats is door Nederland in eeuwigdurende bruikleen aan de Verenigde Staten gegeven. Op de graven zijn wit marmeren kruizen met daarop de naam van de gevallen soldaat geplaatst. Joodse militairen hebben een gedenkteken met een davidster. De graven van de zes militairen met een Medal of Honor zijn te herkennen aan de gouden ster op het kruis.

Bezoek de militaire begraafplaats

Dagelijks is de begraafplaats open voor bezoekers. Ook worden er gratis rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Naast de lange velden met witte marmeren kruizen, kunt u ook de kapel bezoeken en de muur bekijken met namen van slachtoffers die nooit zijn terug gevonden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer