© Visit Zuid-Limburg
Categorie:Limburg

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Tussen Maastricht, Kerkrade en Geleen ligt het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Dit rivierterrassen landschap kenmerkt zich door bossen, beken en voor Nederlandse begrippen erg veel heuvels. Door de vruchtbare grond heeft het land een lange bewoningsgeschiedenis. De geschiedenis komt tot uiting in talloze, prachtige vakwerkboerderijen, kastelen, kloosters, dorpen en gehuchten, die naadloos samenvloeien met het groene, glooiende landschap.

De natuur van Zuid-Limburg

De bekendste wateren van Zuid-Limburg zijn de Geul, de Gulp, de Geleenbeek en de Maas. Tussen deze wateren en de heuvels kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken. Je komt onderweg veel verschillende landschappen tegen, waaronder hellingbossen, hooilanden en moerasbossen. En ook de flora en fauna kent unieke soorten, zoals de korenwolf, bosrietzangers, Europese kanarie, bruine kikker en diverse soorten salamanders en kruiden.

Sommige heuvels in Zuid-Limburg zijn tegenwoordig ingericht voor de productie van druiven. Wijnen behoren dus net als vlaaien, kersen en bier tot typische Limburgse streekproducten. En dat is weer een goede reden om een bezoek te brengen aan dit rijke landschap.

Wandelen en fietsen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is uitstekend ingespeeld op de recreatieve bezoeker. Je kunt lange wandelingen maken door de natuur en langs de mooiste monumenten en dorpen van Zuid-Limburg. Wielrenners bezoeken de heuvels van Zuid-Limburg het hele jaar door om hun grenzen te verleggen. Voor wielerfanaten is de Amstel Gold Race het hoogtepunt van het jaar.

De natuur van Zuid-Limburg is uitstekend te combineren met een dagje shoppen in Maastricht, een bezoek aan de dierentuin GaiaZOO, de wereldtuinen Mondo Verde, het drielandenpunt, het Witte Stadje (Thorn) en de grotten van Valkenburg. Kortom, Zuid-Limburg is een heerlijke bestemming voor jong en oud.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer