© Willeke Machiels via VisitBrabant
Categorie:Noord-Brabant

De Ploeg van Gerrit Rietveld

De Ploeg ligt in Bergeijk in de provincie Noord-Brabant in het zuiden van Nederland. Het is een prachtig gebouw ontworpen door Gerrit Rietveld, waarin een textielfabriek was gevestigd. De Nederlandse ontwerper en architect Rietveld was een pionier op het gebied van modern design.

  • Bezoek een prachtig gebouw van Gerrit Rietveld dat nu toegankelijk is voor het publiek.
  • Wandel door een heerlijk park dat is ontworpen door een bekende landschapsarchitect.
  • Doe mee met de wandeltocht of 'Rietveld Safari' om ontwerpen van Rietveld in de regio te ontdekken.
Adres:
Riethovensedijk 20
5571CR Bergeijk
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het ontwerp van De Ploeg

Toen Rietveld De Ploeg ontwierp aan het eind van de jaren 50 van de vorige eeuw, was het de eerste industriële ruimte van zijn hand. Hij wilde iets heel bijzonders creëren. Ook nu valt de karakteristieke vorm van de voormalige textielfabriek, dat met zijn ronde bogen een zaagvormig dak heeft, nog op. Het dak is ontworpen om zoveel mogelijk daglicht in het interieur te laten vallen. Het gebouw en omringende park, dat is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Mien Ruys, volgden de sociale principes van het textielbedrijf, dat ontstond uit een socialistische coöperatie. De eigenaren van de fabriek wilden dat het gebouw en park een prettige omgeving zouden vormen waarin werknemers graag hun tijd doorbrachten. Bezoekers kunnen er nu ook van genieten als onderdeel van een officiële ‘Rietveld Safari’ of gewoon door er zelf een wandeling of fietstocht te maken. Beste tip voor gezinnen: er is ook een midgetgolfbaan!

Bezoekerscentrum De Ploeg

In De Ploeg is inmiddels het gespecialiseerde ontwerpbureau Bruns gevestigd. Vanaf april 2017 is er echter aan de voorkant van het gebouw een bezoekerscentrum te vinden. Het hele gebouw is kortgeleden gerenoveerd in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp van Rietveld. In het interieur zijn een aantal 21-eeuwse accenten toegevoegd met hedendaagse kunst en moderne technologie, waaronder ook een aantal Dutch Design-elementen van Aart van Asseldonk. Het is echter allemaal naadloos verbonden met de idealen van helderheid en nauwkeurigheid die Rietveld aanhing. In het bezoekerscentrum is een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het gebouw, evenals wisselende kunst. U bent vrij om de hele buitenkant van het gebouw en het park te verkennen.

Rietveld Safari en wandeling

De Ploeg is geen alleenstaande attractie: Er is veel te doen in het Dutch Design District, vooral voor liefhebbers van Rietveld en andere Nederlandse designers. In Bergeijk, dat bekendstaat als de Rietveld-gemeente, maakt De Ploeg deel uit van een wandeling met Rietveld als thema en de zogenaamde ‘Rietveld Safari’ naar een aantal ontwerpen en creaties van de beroemde architect. Bekijk een augmented reality-ervaring op uw smartphone of loop binnen bij de lokale VVV om de wandelroute op te halen. Daarna kunt u genieten van een heerlijke wandeling langs prachtige voorbeelden van het werk van Rietveld en Mien Ruys in deze pittoreske regio.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer