Categorie:Noord-Brabant

De Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant

Noord-Brabant was in 1944 betrokken bij belangrijke, militaire operaties. Operatie Market Garden was één van de grootste, geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog en bedoeld om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen en zo de Duitse Siegfriedlinie te kunnen omzeilen. In Zeeland en het westelijke deel van Noord-Brabant vond de Slag om de Schelde plaats om toegang te krijgen tot de havens van Antwerpen.

  • Bezoek in Overloon het grootste oorlogsmuseum van Nederland met ruim 150 militaire voertuigen en vliegtuigen.
  • Rij via ‘Hell’s Highway’ de weg van de geallieerden van Eindhoven richting Nijmegen.
  • Luister naar hoorspelen over de oorlog bij de luisterplekken van de Liberation Route.

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was één van de grootste, geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog en vond plaats in september 1944. Het doel was om bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier zouden de geallieerde troepen de Siegfriedlinie kunnen omzeilen, een verdedigingslinie die vanaf Zwitserland tot bij Kleve liep. Parachutisten en zweefvliegtuigen landden rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem, terwijl de grondtroepen via de ‘Hell’s Highway’ naar het noorden trokken om hen te ontzetten. Hoewel een groot gedeelte van Noord-Brabant werd bevrijd, strandde Operatie Market Garden bij Arnhem. Pas in 1945 werd heel Nederland bevrijd van de bezetter.

Operation Market Garden

Slag om de Schelde

Het doel van de Slag om de Schelde was het weer in gebruik kunnen nemen van de haven in Antwerpen. Hiervoor werd ook in het westen van Noord-Brabant zwaar gevochten. Het kostte de geallieerde strijdmacht drie weken en zo’n 13.000 doden, gewonden en vermisten, onder wie meer dan 6.000 Canadezen, voordat de Westerschelde kon worden bevaren.

Begraafplaats  Bergen op Zoom
Begraafplaats Bergen op Zoom

Bezienswaardigheden

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt verteld over de Tweede Wereldoorlog. In een enorme hal staan meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen. Ieder jaar in mei is er het tweedaagse evenement Militracks, met alleen Duitse oorlogsvoertuigen.

Oorlogsmuseum Overloon
Oorlogsmuseum Overloon

Museum Bevrijdende Vleugels in Best vertelt het verhaal van Market Garden met authentiek militair materieel, foto's en bijzondere opstellingen. U komt hier alles te weten over de bezetting, onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding.

Liberation Route Noord-Brabant

In Noord-Brabant staan audiozuilen en liggen grote veldkeien, de zogenaamde luisterplekken. Hier zijn hoorspelen te beluisteren over het einde van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen kunt u ook gratis downloaden via de Liberation Route Europe-app of vanaf www.liberationroute.com. Op deze site en op de app vindt u ook routes en arrangementen.

Bekijk op de kaart

Vond je dit interessant? Ontdek meer