© Kees Beekmans Fotografie
Categorie:Noord-Brabant

Nationaal Landschap Het Groene Woud

Ga heerlijk fietsen of wandelen in Nationaal Landschap Het Groene Woud en ontdek de ongerepte Brabantse natuur. Daarnaast vindt u in dit Roomse gebied schitterende kerken en kloosters en volop gezellige dorpjes en steden.

  • Verken Nationaal Landschap Het Groene Woud en geniet van schitterende natuur.
  • Bezoek de kerken en kloosters en bekijk de mooie musea in Den Bosch of Eindhoven.
  • Bezorg de kinderen een toptijd in Safaripark Beekse Bergen of de Efteling.

Ontdek Het Groene Woud

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gevarieerd landschap, zoals de provincie Noord-Brabant ooit eens moet zijn geweest. Bos, heide, beken, graslanden, moerassen, zandverstuivingen, akkers, boerderijen en gehuchten liggen ingeklemd tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Het is een ruig gebied waar u de natuur nog kunt ervaren zonder enige vorm van menselijke bemoeienis. Aan het einde van de dag kunt u Brabantse gezelligheid opzoeken in een van de dorpskernen, zoals Sint-Oedenrode, Germonde of Oisterwijk.

Fietsen of wandelen

Een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk maakt het mogelijk om korte en lange tochten te maken door Het Groene Woud. Het zal u direct opvallen dat er veel populierbossen in het gebied groeien. Deze bossen zijn geplant aan het begin van de 19de eeuw toen er veel geld werd verdiend aan dit type hout voor de klompenindustrie.

Nog een opvallend punt in Het Groene Woud zijn de ‘bolle akkers’. Om de zandvlakten om te vormen naar vruchtbare akkers werden ze eeuwen geleden bemest met plaggen. De boeren die in dit gebied leefden hebben dit jarenlang volgehouden en hierdoor zijn deze stukken grond hoger komen te liggen.

Tot slot, kent het gebied een Rooms verleden. U vindt hier dus naast boerderijen, molens en landhuizen, ook veel kloosters, kerken en kapellen. Neem absoluut de tijd om deze cultuurhistorische monumenten op uw route te bezichtigen.

Pretparken, shoppen en goed eten

Het Groene Woud ligt in de provincie Noord-Brabant en die staat bekend om het goede leven. Rondom het gebied ligt veel vertier voor de kinderen, zoals Safaripark Beekse Bergen en de Efteling. De steden Den Bosch en Eindhoven nodigen u uit voor een culturele ervaring in het Jheronimus Bosch centrum of het Van Abbemuseum. Aan goed eten en drinken is in Noord-Brabant geen gebrek. Zelfs het kleinste gehucht in deze regio heeft wel een etablissement waar u kunt genieten van lokale gerechten en bieren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer