Heusden
© VisitBrabant

Wie zich graag waant in de 17e eeuw kan zijn hart ophalen in vestingstad Heusden. De vestingstad Heusden heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en 134 panden op de Monumentenlijst. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Na 1968 werd de vestingstad grondig gerestaureerd. Basis voor het herstel van dit culturele erfgoed was de ‘kaart van Blaeu’ uit 1649. Hiermee behaalde Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs ‘Urbes Nostrae’. 

  • Deze vestingstad heeft maar liefts 134 panden op de monumentenlijst.
  • Bezoek de historische binnenstad.
  • Geniet van het uitzicht op een van de gezellige terrassen.
Adres:
Pelsestraat 17
5256AT Heusden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Historische binnenstad van Heusden 

In de karakteristieke, oude straatjes en smalle steegjes ontdekt u steeds tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met fraaie gevelstenen. De aanblik van de imposante vestingwerken is werkelijk de moeite waard. Wandel er eens een stukje overheen, en geniet van de bootjes in een van de twee jachthavens, in de stadshaven en op de Maas. Even een heerlijk terras opzoeken aan een van de stadspleintjes of in een sfeerrijke binnentuin. Liefhebbers van kunst treffen in het centrum van de stad diverse galerieën. Het hele jaar door zijn op zondag de leuke en bijzondere winkeltjes geopend. De betere mode, antiek, smaakvolle snuisterijen en lekkernijen zijn hier goed vertegenwoordigd.

Het Bezoekerscentrum bevindt zich centraal in de vesting in het vroegere stadhuis. De maquette van de vesting ligt daar in al zijn grootsheid, en er zijn het hele jaar door thema-tentoonstellingen. Op zondagmiddag staat er om 14.30 uur een stadsgids klaar die u graag meeneemt voor een informatieve wandeling door de vestingstad.

Actief in Heusden 

Bezoekt u vestingstad Heusden neem dan vooral de tijd om enkele natuurparels in de omgeving te bezoeken. De dijken die al eeuwenlang rondom de hele gemeente liggen vormen een geliefde fiets- of wandelroute met veel landschappelijke variëteit. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt aan de zuidkant van Gemeente Heusden en is 3.500 hectare groot en omvat bossen, heide en een groot zandverstuivinggebied. Voor de kinderen zijn de duinen een grote zandbak waarin ze naar hartenlust kunnen scheppen en stoeien. Bij uitstek de omgeving voor heerlijke fiets- en wandeltochten. Voor de sportieve recreant is er een prachtig mountainbike-traject uitgezet.

Vond je dit interessant? Ontdek meer