
Nationaal Monument Kamp Vught
Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In het kamp, dat in 1943 in werd gebruik genomen, hebben 32.000 gevangenen gezeten, waarvan er 749 in het kamp stierven. Een deel van de gevangenen werd kort voordat de Geallieerden het kamp in 1944 bevrijdden naar andere kampen verplaatst.
In Kamp Vught werden onder andere joden, politiek gevangenen, Sinti en Roma zigeuners en verzetsstrijders gedetineerd. Gevangenen moesten producten voor de Duitse oorlogsindustrie, zoals knijpkatten en radio's, maken. Ondanks hun zware omstandigheden wisten de gevangen zelfs in het kamp zelf nog verzet te plegen door de goederen die ze moesten maken te saboteren.
Bunkerdrama
Kamp Vught was het toneel van veel wreedheden van de Duitse bezetter. Eén van de beruchtste gebeurtenissen is het bunkerdrama. Als vergelding voor een protest van de vrouwen in het kamp liet de kampcommandant op 15 januari 1944 vierenzeventig vrouwen in cel 115 - een bunker van 9 vierkante meter zonder ventilatie - opsluiten. Als de volgende ochtend de deur van de bunker weer open gaat, hebben tien vrouwen het niet overleefd.
Museum en Monument
Tegenwoordig bevindt zich op het terrein van het voormalige kamp een herinneringscentrum, en zijn er een gevangenenbarak, drie wachttorens en de originele omheining, en cel 115 – waar het afschuwelijke bunkerdrama plaatsvond – gereconstrueerd naast de originele omheining. De executieplaats is sinds 1947 een nationaal monument met de namen van alle 329 mannelijke verzetsstrijders die er gestorven zijn.
Verhalen van oud-gevangenen
Tijdens de audiotour (te huur aan de balie) leert u alles over het bestaan van het kamp in 1943 en 1944. U hoort de verhalen van oud-gevangenen en toelichting bij twintig bijzondere plekken in Kamp Vught. Tijdens de tour hoort u ook muziek die in het kamp is gemaakt door oud-gevangenen als Louise van de Montel en Marius Flothuis.
Veelgestelde vragen

Bekijk deze video: Nationaal Monument Kamp Vught

Ontdek de musea van Nederland
Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.
Lees meer