© Oorlogsmuseum Overloon
Categorie:Noord-Brabant

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon bestaat uit een park van 14 hectare, waar ooit een van de hevigste tankveldslagen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.

  • Leer meer over de Tweede Wereldoorlog in Oorlogsmuseum Overloon.
  • Bezoek de locatie van een van de hevigste tankveldslagen van de Tweede Wereldoorlog.
  • Wandel door het park en ontdek vele overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.
Adres:
Museumpark 1
5825AM Overloon
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Hier stuitten een Amerikaanse Pantserdivisie (de 7e) en de Britse Infanterie in 1944 op felle tegenstand van de Duitsers, en vochten 20 dagen. Meer dan 150 tanks van beide legers werden tijdens de slag vernietigd en de stad werd geheel verwoest.

Het museum biedt een grote overzichtstentoonstelling van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, waarin aan de hand van persoonlijke verhalen een beeld wordt geboden van de problemen waarmee de bevolking, maar ook de bezetter, te maken kreeg.

Daarnaast is er een militaire hal, ter grootte van maar liefst twee voetbalvelden, waarin meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog staan opgesteld. En verder zijn er nog een groot aantal bijzondere militaire presentaties, bijvoorbeeld over de Duitse parachutisten, maar ook over alle luchtbombardementen uit die oorlog.

Overloon verwoest

De Geallieerden hadden niet zulke felle tegenstand meer meegemaakt sinds de stranden van Normandië in juni. Ze verloren onder andere drie vliegtuigen, zo’n veertig tanks en 1.878 man. De Duitsers verloren ongeveer 600 man en een aantal tanks. Harry van Daal, een inwoner van Overloon, was zo geschokt door de gebeurtenissen dat hij voorstelde om een deel van het slagveld te behouden en er een museum op te bouwen als monument.

Op 25 mei 1946 werd het museum officieel geopend door Generaal Whistler, de commandant van de Britse troepen die Overloon heroverden. Het museum en het park van 14 hectare, waar ooit een van de hevigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, werden zo een permanente herinnering aan de verschrikkingen van oorlog.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer