Edam houses canal with boats
© KH-Pictures via Shutterstock

Wie aan Edam denkt, denkt vaak direct aan kaas. Maar Edam is méér dan kaas alleen. In dit authentieke stadje aan het Markermeer vind je ook knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes op nog geen half uur reizen van Amsterdam.

  • Authentiek Hollands plaatsje aan het Markermeer.
  • Op slecht 30 minuten van Amsterdam.
  • Bezoek de beroemde kaasmarkten of maak een rondvaart.

Edam, meer dan kaas alleen

Edammer kaas is al sinds de Gouden Eeuw een bekend exportproduct van Nederland. Het kleine, vaak rode bolletje kaas vindt zijn weg al eeuwen lang naar alle uithoeken van de wereld.

Tijdens een bezoek aan Edam kun je een bezoek brengen aan de 18e -eeuwse kaaspakhuizen en uiteraard ook proeven van deze oerhollandse lekkernij. Deze kaaspakhuizen houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levendig.

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Al in de 12e eeuw vestigden boeren en vissers aan het riviertje de IJe. Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een langzaam toenemende welvaart kende.

Naast kaas, heeft ook de scheepsbouw en de handel bijgedragen aan de ontwikkeling van Edam. Ooit behoorde het naast Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen tot de belangrijkste handelssteden van Holland! Ontdek de geschiedenis van Edam in het Edams Museum.

Meer in de regio

Er zijn genoeg redenen voor een bezoek aan deze mooie regio! Edam ligt vlak in de buurt van Volendam, Monnickendam en Marken. Typische Hollandse vissersplaatsen aan de Zuiderzee. Wil je deze plekken eens op een andere manier bekijken? Boek dan eens een fietsvakantie. De Route Zuiderzee leid je langs al deze mooie plekken en nog meer authentieke plaatsjes rond het Markermeer.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer