Port of Enkhuizen ladies view the boats
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Noord-Holland

Historische havenstad: Enkhuizen

Het pittoreske stadje Enkhuizen in de provincie Noord-Holland trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Sommigen houden van Enkhuizen vanwege de vele historische gebouwen en monumenten, anderen zijn dol op de haven en de fantastische watersportfaciliteiten.

  • Bezoek het Zuiderzeemuseum en beleef de historie en de cultuur van deze regio.
  • Wandel langs de zestiende-eeuwse vestingwallen.
  • Enkhuizen is een belangrijk centrum voor watersport op het IJsselmeer.

Enkhuizen: een havenstad met een rijk verleden

Lady walks through characteristic street Enkhuizen

In de zeventiende eeuw was Enkhuizen een van de welvarendste steden van Nederland. Als lid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) won de stad, samen met Hoorn, aan macht en invloed. Tegenwoordig herinneren de vele herenhuizen, grachten, kerken, stadsmuren en havens je aan deze rijke historie tijdens een wandeling door de oude binnenstad.

Enkhuizen Town Hall

Enkhuizen had in de Gouden Eeuw meer inwoners dan vandaag de dag. De Drommedaris, de uit 1540 stammende toegangspoort van de stad, de Waag uit 1559, de Zuiderkerk en het classicistische stadhuis getuigen nog steeds van dit welvarende verleden. Daarnaast heeft Enkhuizen een gezellig oud stadscentrum met historische gebouwen, waar tegenwoordig mooie winkels en leuke restaurants in zijn gevestigd.

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Zuiderzee Museum Enkhuizen

Enkhuizen is ideaal om te voet of met de fiets te verkennen. Het Zuiderzeemuseum is het belangrijkste museum van de stad. Dit is dé plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Enkhuizen en de voormalige Zuiderzee. Maar ook watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Enkhuizen.

  • De Enkhuizer Waag: ooit werden in dit renaissancegebouw allerlei goederen gewogen, en vanaf 1636 deed het dienst als vergaderruimte en collegezaal voor het gilde van kappers. In de zomermaanden is het Waaggebouw op zaterdagen open voor publiek.
  • De Westerkerk is een van de honderd fraaiste monumenten van ons land. De kerk staat bekend om zijn rijkversierde koorhek, het schitterende orgel en de stijlvolle preekstoel (in de zomermaanden dagelijks geopend voor publiek).
  • De hoge, elegante kerktoren van de Zuiderkerk kijkt uit over de stad. In deze toren bevindt zich een carillon van de gebroeders Hemony waar ook tegenwoordig nog op wordt gespeeld.

Hoe kom je in Enkhuizen?

De fraaie havenstad Enkhuizen wordt aan drie kanten door water omringd: door het IJsselmeer en door het Markermeer. Vanwege deze locatie is Enkhuizen een populaire uitvalsbasis voor watersportliefhebbers. Zelfs als je zelf geen schipper bent, kan je Enkhuizen per boot bezoeken. Vanuit de leuke plaats Stavoren neemt het salonschip Bep Glasius je mee het IJsselmeer over naar Enkhuizen. Als je liever met de trein gaat, brengt de intercity vanaf Amsterdam Sloterdijk je in ongeveer een uur naar station Enkhuizen.

Plaatsen die je vanuit Enkhuizen kan bezoeken

  • Laat je auto staan en ontdek de historische driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen met de historische stoomtram.
  • Enkhuizen ligt aan het IJsselmeer dat aan de noordkant door de Afsluitdijk wordt afgescheiden van de Noordzee. De 32 kilometer lange dijk is een indrukwekkend symbool van onze strijd tegen het water.
  • De Houtribdijk is een andere waterkering, die de scheidslijn vormt tussen het IJsselmeer en het Markermeer en die aan de zuidkant van Enkhuizen begint. Wie de dertig kilometer lange dijk oversteekt, komt uit in Lelystad een populaire bestemming voor liefhebbers van watersporten en shoppen (Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet!)
  • Aan de andere kant van de Afsluitdijk, in de provincie Friesland, kan je de schoonheid van de Waddenzee ontdekken en zelfs gaan wadlopen. Je kan hier ook heerlijke fietstochten maken over de vele dijkjes en door het vlakke land.

Enkhuizen met kinderen

Aan de noordelijke rand van Enkhuizen ligt het themapark Sprookjeswonderland. Dit is, dankzij onder meer de historische draaimolen, de Vogeltjestrein en het sprookjesbos, een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen (Kooizandweg 9). Oudere kinderen zullen zich zeker vermaken met alle watersportmogelijkheden die Enkhuizen en omgeving te bieden hebben, zoals zeilen, waterskiën, kanoën en surfen.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer