Categorie:Noord-Holland

Fietsroute Land van Leeghwater (60 km)

Deze fietsroute leidt u dwars door de prachtige droogmakerijen en historische dorpen die Noord-Holland rijk is. U fietst langs karakteristieke molens, dijken, sloten en forten. Genoeg te zien dus!

  • Fiets langs de Deltawerken van de Gouden Eeuw
  • Stap af bij de nog werkende museummolen in Schermerhorn
  • Bekijk de welvaart van 17e eeuw in de dorpen met prachtige gebouwen

Land van Leeghwater

Dit is het Land van Leeghwater, gelegen in UNESCO Werelderfgoed en genoemd naar de man die onlosmakelijk verbonden is aan de ingenieuze inpoldering van dit gebied. Jan Adriaanszoon had de bijnaam Leeghwater en was molenmaker en waterbouwkundig. De route begint in zijn woonplaats, De Rijp, een monumentaal plekje waar u zeker even een kijkje moet nemen.

Land van contrasten

De tocht voert verder en gaat deels om het voormalige Schermereiland heen. Dit eiland is al in de twaalfde en dertiende eeuw bedijkt en is vandaag de dag een beschermd natuurgebied. Het vormt een opvallend contrast met de strakke lijnen van de droogmakerijen Schermer en Beemster.

Museummolen Schermerhorn

Onderweg komt u natuurlijk verschillende watermolens tegen. In Schermerhorn kunt u er een bezichtigen. Deze eeuwenoude molen is nu een museum en vormde ooit onderdeel van het ingenieuze molensysteem dat met 52 molens het grote Schermeer heeft drooggemalen. Andere bezienswaardigheden waar u langsrijdt zijn forten die behoren tot de Stelling van Amsterdam.

Praktische informatie

  • De fietsroute Land van Leeghwater is 60 kilometers
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats De Rijp, Groenedijk 6-718, 1487 ME, Oost-Graftdijk
  • Knooppunten: 58, 80, 76, 77, 78, 79, 52, 2, 1, 27, 28, 29, 7, 6, 5, 46, 43, 60, 61, 62, 58

De adressen die u onderweg passeert

  • Museummolen Schermerhorn, Noordervaart 2, 1636 VL Schermerhorn, T +31 (0)72 502 1519
  • Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, 1464 PC Westbeemster
  • Fort Resort Beemster, Nekkerweg 24, 1461 LC Zuidoostbeemster, T +31 (0)299 682 200

Tip van de redactie

Beleef de Beemster en de Schermer ook eens vanaf het water. Met fluisterbootje of een rondvaartboot vaart  u geruisloos door het groene polderlandschap, langs prachtige molens en dorpjes. Vergeet onderweg niet af toe te bukken voor de houten bruggetjes!

Vond je dit interessant? Ontdek meer