Ladies walk through historic Hoorn
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Noord-Holland

Hoorn, de parel van het IJsselmeer

Ontdek het schitterende stadje Hoorn aan het IJsselmeer en geniet van de historische locaties, de gezelligheid en de fraaie natuur in de omgeving.

 • Voel de flair van de Gouden Eeuw in dit magische havenstadje.
 • Beleef de maritieme geschiedenis van de haven met het historische zeilschip.
 • Maak een ritje in de stoomtram of ga in een zeilboot de zee op!

Het idyllische plaatsje Hoorn

Ladies enjoying the harbor of Hoorn

Hoorn beleefde zijn gloriedagen in de 17e eeuw, toen het een van de belangrijkste centra voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie was. Net als Amsterdam en Enkhuizen werd Hoorn een zeer welvarende stad. Vandaag de dag word je door tientallen monumenten en kerken aan deze belangrijke historische periode herinnerd. In de schitterende monumentale panden in het stadje aan het IJsselmeer zijn nu leuke winkels en lekkere restaurants te vinden. Bezoekers komen talloze galeries, studio's, cafés en bijzondere winkels tegen tijdens een wandeling door de stad. Wist je overigens dat Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van het Amerikaanse continent, is vernoemd naar deze plaats? Ook vandaag de dag drukt maritieme verleden nog steeds zijn stempel op de havenstad.

9 bezienswaardigheden en activiteiten in Hoorn

Lady on bench in Westfries museum in Hoorn

Geniet van een dagje uit in Hoorn en combineer een rondleiding door het historische stadscentrum met een middagje winkelen en een avondje heerlijk eten. Hoorn is een klein winkelparadijs, met volop terrassen en restaurants waar u kunt genieten en even bij kunt komen. Als je zin hebt om een paar uurtje actief bezig te zijn, biedt Hoorn ook uitstekende watersportmogelijkheden. De duinen en stranden in de buurt zijn een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. 

 1. Met de watertaxi kunt u langs het historische schip en de zestiende-eeuwse pakhuizen varen.
 2. In het ‘kleine café aan de haven’ kun u nog altijd sterke zeemansverhalen horen (Veermanskade 1) De bar kreeg in de jaren zeventig bekendheid dankzij het lied van Vader Abraham.
 3. Het Westfries Museum, waar meer dan 30.000 voorwerpen te bewonderen zijn, geeft een fraai inkijkje in de tijd dat Hoorn een belangrijke zeevaardersstad was.
 4. De Hoornse Straatjes (de Nieuwe Noord, Kruisstraat, Lange Kerkstraat, Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat en Wisselstraat) kenmerken zich door het grote aantal speciaalzaken en bijzondere winkels.
 5. De grote verdedigingstoren (Hoofdtoren) uit de zestiende eeuw werd gebouwd ter bescherming van de stad aan het IJsselmeer. Deze kan worden bezichtigd en op de bovenste verdieping bevindt zich een restaurant.
 6. De Hoornse kaasmarkt, die al in de Gouden Eeuw werd gehouden, is de oudste van Nederland. De markt vindt van medio juni tot eind augustus plaats op het plein Roode Steen.
 7. Aan dit plein staat ook De Waag uit 1609, waar de Hollandse kaas eeuwenlang werd gewogen.
 8. In het Museum van de 20e Eeuw, dat is gehuisvest in een voormalige gevangenis, is te zien hoe onze ouders en grootouders leefden. Er is van alles te bekijken, van taperecorders tot rubberbomen.
 9. De Oosterkerk, die naast de haven ligt, is de kerk voor vissers en zeelieden. Een van de meest kenmerkende onderdelen is het windvaantje in de vorm van een schip dat op de kerktoren staat.

Havenstadje aan het IJsselmeer

Net als de fraaie plaatsjes Monnickendam, Marken en Volendam, ligt ook Hoorn aan het IJsselmeer, het grootste meer van Nederland. Naast leuke oud-Hollandse dorpen en stadjes, zijn er bij het IJsselmeer ook uitstekende watersportmogelijkheden te vinden. Het meer is vooral heel populair bij zeilers. je kan met uw eigen boot het water op (Hoorn heeft een binnenhaven met 90 ligplaatsen) of ter plekke een zeilboot huren. Het IJsselmeer is niet alleen via het water te verkennen, maar ook over land, bijvoorbeeld met de fiets: een Rondje IJsselmeer is maar liefst vierhonderd kilometer! Tijdens je tocht langs het IJsselmeer moet je zeker ook de beroemde, 32 kilometer lange Afsluitdijk oversteken, die de afscheiding vormt tussen het IJsselmeer en de Waddenzee en die de provincies Noord-Holland en Friesland met elkaar verbindt.

Bezoek Hoorn

Harbor of Hoorn with the Hoofdtoren, sailboats and city buildings

Hoorn is de ideale plek om tot rust te komen in een gezellige omgeving. Geniet van de talloze winkels, restaurants, monumenten en watersportactiviteiten in en rond Hoorn. In de duinen en op de stranden in de buurt vind je rust en stilte.

Bereikbaarheid van Hoorn

Hoorn ligt in het noorden van Nederland, aan het IJsselmeer en op slechts zo'n 45 minuten rijden van Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Hoorn is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer (bus en trein). Als u met de auto naar Hoorn gaat, let dan goed op waar u parkeert.

Leuke bestemmingen in de omgeving

Er is veel te beleven in en rond Hoorn. Aan het IJsselmeer zijn talloze leuke stadjes en vissersdorpen te vinden, zoals Volendam. Ook de historische stad Haarlem, met zijn mooie musea en goede restaurants, is zeker een bezoek waard. Op pad met kinderen? Dan is de stoomtram een aanrader (zie ook de tip van de redactie), net als een bezoek aan het Sprookjeswonderland, een attractiepark in Enkhuizen. Daarna kunt u kaas proeven in Edam, waar naast kaaswinkeltjes en achttiende-eeuwse pakhuizen ook fraaie grachten op u wachten. Het stadje Monnickendam is al even idyllisch, met zijn oud-Hollandse huizen en haven.

Tip van de redactie

Maak een spannende tijdreis door het verleden van Nederland met de Museumstoomtram. Rijd langs historische stadjes in de provincie Noord-Holland: Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, en kom alles te weten over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer